AA muhabirinin Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) yayınladığı Petrol Piyasası Raporundan derlediği bilgiye göre, IŞİD, Irak'ta toplamda günlük 80 bin varil üretim potansiyeline sahip 7 petrol sahasını elinde bulunduruyor. Günlük 80 bin varillik petrolün bugünkü piyasa değeri, varil başına 103 dolardan hesaplandığında 8,24 milyon doları buluyor.

IŞİD'ın, Irak'ta Ayn Zalah, Batma, Najma, Kayara, Himrin, Acil ve Beled sahalarını elinde bulundurduğu belirtilen raporda, örgütün, sahalardan elde ettiği petrolü kendi akaryakıt ihtiyacını karşılamak ve kaçakçılık yaparak gelir oluşturmak için kullandığı ifade edildi. IEA, örgütün elinde bulundurduğu sahalardan ne kadar üretim yaptığına ve kaçakçılığın hangi ülkelere gerçekleştirildiğine yönelik bilgi sunmadı.

IŞID saldırıları sonrası Kuzey Irak'ın petrol üretiminin günlük 400 bin varillik bir düşüşle 200 bin varil seviyelerine gerilediği aktarılan raporda, Beyci rafinerisinin faaliyetlerinin durmasının Kuzey Irak'taki üretimin düşüşünde önemli rol oynadığı kaydedildi.

Raporda, Kuzey Irak'ın hali hazırdaki günlük 350 bin varillik üretiminin de IŞID nedeniyle risk altında bulunduğu vurgulandı.

Her şeye rağmen Kuzey Irak'tan Türkiye petrol akışının yeni kurulan boru hattı ile sürdüğü kaydedilen raporda, günlük 160 bin varil seviyelerinde olan akışın önümüzdeki günlerde 300 bin varile ulaşmasının beklendiğine yer verildi.

IŞİD, sadece Irak'ta değil Suriye'de de Deyru'z Zor bölgesinde önemli petrol sahalarını elinde tutuyor. Örgüt, Irak ve Suriye'de petrol ve su kaynakları ile enerji alt yapılarını ele geçirerek güçlenme stratejisi izliyor.

Editör: Wan Haber