Türkiye'de girişimciliği desteklemek adına projeler geliştiren İstanbul Genç girişimciler Derneği (İSGİD) Roman vatandaşları da girişimci yapmak için kolları sıvadı.
İSGİD, Focus Eğitim Kurumları ve Edirne Valiliği'nin ortaklaşa geliştirdiği proje kapsamında 2013 yılı Roman yılı ilan edilerek yoğun bir çalışma programı hazırlanacak. Roman vatandaşların yoğun olarak çalıştığı çalgıcılık, çiçekçilik, eskicilik ve atık kağıt toplayıcılığı gibi iş kollarına alternatif olarak moda tasarımcılığı, tekstil, sanayi ve sabunculuk gibi alanlarda eğitimler verilerek istihdamın artırılması hedefleniyor. Düzenlenen eğitim programlarıyla Romanlar arasında kendi işini kurup büyümek isteyen girişimcilere eğitim desteği sağlanması planlanıyor. Romanların girişimciliğine destek olmak adına projeye dahil olduklarını anlatan İSGİD Başkanı İnanç Kabadayı, "Özellikle kadın girişimciler başta olmak üzere Roman vatandaşların ürettikleri ürünlerin satış ve pazarlamasına her türlü desteği vermeye hazırız. Proje boyunca üye iş adamlarımızla birlikte katkımızı sunacağız. Girişimciliği yaygınlaştıracak her türlü projeye dernek olarak katkıda bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.
Projeye İSGİD dışında Türkiye İhracatçılar Meclisi, ünlü moda tasarımcıları, firmalar ve STK'ların da dahil olduğu bilgisini veren İnanç Kabadayı, "Toplumun en dezavantajlı ve maddi olarak zayıf grubu olan Roman vatandaşların topluma entegrasyonu ve ekonomik açıdan gelişimini sağlayacak projelere ihtiyacımız var. Özellikle Trakya bölgesinde yoğun olarak yaşayan Romanlar 2020 yılında genel nüfusun yüzde 30'una ulaşması bekleniyor. Bu anlamda yeni nüfusa istihdam olanakları sağlamak, bu nüfustan yeni girişimciler yetişmesine destek olmak gerek. Doğru adımlar atılması halinde yakın bir gelecekte Roman iş adamları, girişimciler , sanayiciler ve akademisyenlerin sayısı artacaktır. Amacımız iş ve sosyal yaşamda Romanları bir üst lige çıkarıp toplumsal değer oluşturmak" diye konuştu.
ÇALGICI ROMANLAR GİRİŞİMCİ OLACAK
Proje kapsamında ilk olarak 16 ocak 2013 tarihinde Edirne'de start verilecek. Düzenlenecek etkinlik ve programlarla Roman vatandaşlar için yapılacak çalışmalar masaya yatırılacak. Konunun tüm tarafları ve destek veren kuruluşlar bir araya gelecek. Trakya ve Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlaması beklenen proje kapsamında kadınlara moda tasarımı, sabunculuk gibi eğitimler verilecek. 200 kişiye girişimcilik dersi verilecek. Lise ve Üniversite öğrencilerine yönelik konferanslar düzenlenecek. Roman Nüfus arasında sadece yüzde 7 olan lise ve üniversite eğitimi, oranını yükseltmek için çalışmalar yapılacak. Proje kapsamında Romanların hangi iş kollarında ne kadar hacme ulaştıkları ve hangi mesleklere eğilimli oldukları araştırıldı. Buna göre en fazla tasarım, çiçekçilik, müzik, kurbağa toplayıcılığı, eskicilik ve kağıt toplayıcılığı yapıyorlar. En büyük sorunları ise kurumsallaşma ve şirketleşme olarak gösteriliyor.
(ÖK-ÖK-E)

14.01.2013 11:19:52 TSI

Editör: Wan Haber