Türkiye’yi etkisi altına alan ekonomik kriz salgınla beraber derinleşerek büyüyor. Kronik bir sorun haline gelen işsizlik Van’da da etkisini sürdürüyor. Van’da işsizlik had safhada iken yevmiyeli çalışan işçilere de her gün bir yenisi ekleniyor. Van’ın İpekyolu Mahallesi’nde bulunan ve ‘İşçiler Sokağı’ olarak bilinen sokakta işçiler, iş bulamamaktan dert yanıyor. Sabahın erken saatinde sokakta buluşan işçiler, bazen akşama kadar bazense günlerce iş bulamıyor. Umutla bir işin çıkmasını bekleyen işçilerin yevmiyesi ise 50-100 TL arasında değişiyor. Wan Haber’e konuşan işçiler, zor durumda olduklarını ve iş bulamadıklarını dile getirdiler.

‘Sabahın 6'sında iş bulmak için geliyoruz’
Yaklaşık 6 yıldır İşçiler Sokağı’na gelip iş bulmaya çalıştığını dile getiren Yusuf Duman, “Daha önce üniversitede çalışıyordum. Depremden sonra ayrıldım. Tekirdağ Çorlu’ya gittim. Orada 1 sene çalıştım. Tekrar Van’a geri döndüm. İşsizim. Günlük işe gidiyorum. Saat 06.00’da burada oluyoruz. Saat 07.00-08.00’e kadar burada bekliyoruz. Eğer iş çıkarsa çalışıyoruz, çıkmasa da eve gidiyoruz” diye konuştu.

‘İnsanlar perişan durumda’
Duman, günlerce sokağa gelip iş bulamayan işçilerin olduğunu söyleyerek yetkililerin bir an önce çözüm bulması gerektiğini vurguladı. Çocuklarının üniversite mezunu olduğu halde iş bulamadığını belirten Duman, “Ev taşımacılığına, temizliğe gidiyoruz. Herkes işsiz, kimse geçinemiyor. Bazılarımız evlerine ekmek götüremiyor. İnsanlar perişan durumda. Bazıları burada 1 hafta bazıları ise 1 ay bekliyor ama iş bulamıyor. Evlerine ekmek götüremiyor insanlar. Her şey çok pahalı. 8 tane çocuğum var. Çocuklarım üniversiteyi bitirdikleri halde evdeler. Böyle devam edemez, mümkün değil. Yetkililerin buna bir çare bulması gerek. İşsizliğe bir çare bulmaları lazım” dedi.

‘İş olmasa boşta kalıyoruz’
Durumlarının kötü olduğunu dile getiren Sıddık Akyüz, “Ben sabah erken saatte geliyorum buraya. İş olsa gidiyoruz, iş olmasa boşta kalıyoruz. Durumumuz iyi değil. Pahalılık var. Geçen yıl ayçiçek yağının 5 litresini 30 TL’ye alırken şimdi 90 TL olmuş. Çocuklarım okudu, hepsi de ayrı. Ben de sigortamın dolmasını bekliyorum. 2 sene daha var emekli olmama” ifadelerini kullandı.

Editör: Wan Haber