2011 yılında art arda yaşanan iki yıkıcı depremin ardından mücbir halden dolayı ertelenen ve ötelenen vergiler, tüm girişimlere rağmen bir türlü terkin edilemedi. Konuyla ilgili görüştüğümüz Van TSO Başkanı Necdet Takva, "Bu artık bizim için namus meseledir" çıkışını yaparken, İş adamı Feridun Irak ise, "Bu gidişata dur demenin zamanı gelmiştir" yorumunda bulundu. Öte yandan Takva, kurban bayramı sonrası bu belirsizliğin olumlu ya da olumsuz yönde sonuçlanacağını da açıkladı.

Fazıl Erüş - WanHaber.com / ÖZEL

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde yaşanan depremlerin üstünden 5 yılı aşkın bir zaman geçmesine rağmen Van ekonomisi bir türlü toparlanamadı. Kent tam olarak bir ekonomik çıkmaza girmiş durumda. Kentte birçok küçük esnafın kepenkleri indirdiği ve borç batağında olduğu belirtiliyor.Van tarihindeki en büyük ekonomik durgunluk dönemlerinden birini yaşadığı bugünlerde mücbir sebep nedeniyle ötelenen vergilerin kati suretle terk edilmesi ve bu süre içinde tahakkuk eden vergilerin alınmaması beklentisi devam ediyor. 2011 yılında art arda yaşanan iki yıkıcı depremin ardından birçok esnaf biriken vergi borcunu nasıl ödeyeceği sıkıntısı ile baş başa kalırken vergilerin terkin edilip edilmeyeceği ise belirsizliğini koruyor. Bu konuda ciddi bir çaba sarf eden ve her platformda, görüşmede bu sorunu dile getiren Van TSO da bu belirsizlik sürecinden rahatsız.Yaptığı açıklamalar ve öne sürdüğü çözüm önerileri ile gündemdeki yerini koruyan Van TSO ve Van TB eski başkanlarından iş adamı Feridun Irak da, belirsizliğin Van'a fayda sağlamayacağı görüşünde. Van TSO Başkanı Necdet Takva ile Van TSO ve Van TB eski başkanlarından iş adamı Feridun Irak Wanhaber'e özel açıklamalarda bulunarak bu belirsizliğin bir an önce olumlu yönde sonuçlanmasını istedi. İnsanların belirsizlikle boğuştuğunu ifade eden Takva, " Enerjimizi buna harcamaktan bıktık, yorulduk, verem olduk. Bu artık bizim için namus meseledir"görüşünü savunurken, Van'ın başarılı iş adamı Feridun Irak ise, "Bu gidişatın ne Van'a ne de Vanlıya faydası var. Gelinen noktada bu gidişata dur demenin zamanı gelmiştir" yorumunda bulundu.Öte yandan Van'daki siyasetçileri eleştiren Takva, Kurban bayramı sonrası bu belirsizliğin olumlu ya da olumsuz yönde sonuçlanacağını da açıkladı.

TAKVA: YÜZDE 50'Sİ TERKİN EDİLSİN

Vergilerin yüzde 50'si terkin edilsin talebinde bulunduklarını belirten Takva,"Van'ın mücbir hali 30 Kasım'da bitiyor. Muhtemelen bu durum yıl sonuna kadar uzatılacak. 6736 sayılı alacaklıların yeniden yapılandırılması kanunu çıktı. Mücbir sebep hali devam eden iller için 48 ay, yani iki ayda bir ödemek şartıyla 24 taksit imkanı getirildi. Onun son başvuru tarihi ise 31 Ekim'dir. Üyelerimiz bizleri arıyorlar. Bu yasadan 'yararlanalım mı yararlanmayalım mı diye?' Plan bütçe komisyonunda bu yasa tasarısı görüşülürken biz şunu dedik: "Mücbir sebep hali devam eden yerlerde vergilerin yüzde 50'si alınsın talebinde bulunduk. Yani vergilerin yüzde 50'si terkin edilsin dedik. Zaten talebimiz depremden sonra vergiler 3 yıl terkin edilsin yönündeydi. Ki depremden sonra 6 yıl geçti.6 yıldır mücbir sebep hali devam ediyor. Taksit sayısı 48 olsa da bu torbaya göre maalesef herhangi bir indirim ya da terkin söz konusu olmadı"dedi.

BAKAN: YÜZDE 50 İNDİRİM ÇOK ANCAK!..

Maliye Bakanı ile yaptığı son görüşmeyi de aktaran Takva, Bakan'ın vergi terkini ile ilgili kendilerine, "Siz zaten bu yasa kapsamında değilsiniz. Bunu acilen çıkarmamız gerekir. Van'ın durumunu bir kez daha görüşelim. Ekim ayı içerisinde yeni düzenlemeler olabilir. Van'ı da o çerçevede bir düzene sokarız.Ancak siz yüzde 50 indirim istiyorsunuz bu çoktur"dediğini açıkladı.

"YA DEVAM YA TAMAM"

Mücbir sebebin ortadan kaldırılması gerektiğini de bakana ilettiklerini ifade eden Takva, şunları söyledi:

"Enerjimizi buna harcamaktan bıktık.Yorulduk, verem olduk.Çünkü her gün birileri arıyor vergi terkini ne oldu diye soruyor. Maliye bakanı ile bayramdan sonra bu konuda son kez bir görüşmemiz olacak. Bu görüşmeden Van için bir vergi terkini olup olmayacağını netleştireceğiz ve üyelerimize bildireceğiz.Son görüşmede biz bu işi bitireceğiz.Ya umudumuzun devam ettiğini söyleyeceğiz ya da gidin bu yasadan faydalanın diyeceğiz."

"EMSAL DE VAR"

Vergi Terkin'in bir hak olduğunu dile getiren Takva şu ifadeleri kullandı:

"1999 Kocaeli depreminde zarar gören işyerlerinin rehabilitasyonuna ilişkin deprem sonrası oluşan 2 yıllık gelir ve kurumlar vergisi 2001 yılında çıkarılan bir kanunla terkin edildi. Orada bir şart vardı. Varlığının yüzde 10'unu kaybetme şartına bağladılar. Daha sonra benzer bir uygulama Rize bölgesinde bir doğal afet esnasında uygulandı. Böyle olaylarda dezavantajlı bölgelerin ekonomik yapılarını güçlü kılmak ve bunların sürdürülebilir olması için hükümetler bir takım kararlar alıyorlar. Dolayısıyla bu bir emsaldir. Benzer uygulamanın Van'a uygulanmasını talep ediyoruz. Burada bir doğal afet varsa yaşanan mağduriyetin ortadan kaldırılması için uğraş verilmelidir."

"NAMUS MESELESİ OLDU"

Van'daki siyasetçileri eleştiren Takva, Kurban bayramı sonrası bu belirsizliğin olumlu ya da olumsuz yönde sonuçlanacağını da açıkladı. Takva, son olarak şunları kaydetti:

"Bu belirsizlik yatırımlar önünde ciddi bir engeldir. Vergi mükellefleri çok büyük tedirginlik içerisinde.Van dezavantajlı bir kent. Van tek başına bu vergilerin altından kalkacak bir şehir değil. Kentte büyük bir yoksulluk var. Nüfus ikiye katlanmış. Elbette umudumuzu koruyacağız. Bu bizim için namus meselesidir. Sonuna kadar da mücadele edeceğiz. Ancak bu konuda çok yalnız kaldığımızı düşünüyorum.Yeterince destek gördüğümüzü zannetmiyorum.Bu konuda samimi bir destek olursa umudumuz daha da güçlenir."

IRAK:BELİRSİZLİK SON BULMALI

Van TSO ve Van TB eski başkanlarından iş adamı Feridun Irak da, belirsizliğin Van'a fayda sağlamayacağını belirterek, artık bu konuda net açıklamaların yapılması gerektiğini savundu.

Yetkililerin bu konuda artık somut adımların atması gerektiğini ifade eden Irak,şöyle konuştu:

"Depremden sonra aradan bunca zaman geçmesine rağmen vergi terkini konusunda henüz bir netice alınmış değil. Bugün herkesin beklentisi vergi terkininin yapılacağı yönündedir. Ama bu vergi terkininin nasıl olacağını kimse bilmemekle birlikte her mükellef kendi penceresinden bakarak beklenti oluşturmuştur.Bunun ne Van'a ne de Vanlıya faydası var. O nedenle bu belirsizlik bir son bulmalı ve yetkililer gereken duyarlılığı göstermelidir."

"MADEM EMSAL VAR NEDEN UYGULANMIYOR?"

Van için emsal gösterilen Kocaeli örneğine de değinen Irak, şunları söyledi:

"Kocaeli'de yaşanan durum emsal gösterilmesine rağmen şimdiye kadar bir sonuç alınamadı. Bu duruma anlam vermiş değiliz. Madem emsal var neden Van'da uygulanmıyor. Bu çok açık bir şekilde Van halkına anlatılmalıdır.Yoksa çok trajedi konulara şahit olabiliriz.Çünkü vergi terkini beklentisi herkeste farklı şekilde gelişti. Bunun da nedeni vergi terkini konusunun doğru anlatılmadığıdır.Şuan en büyük beklenti bu konunun netliğe kavuşmasıdır."

"DUR DEMENİN ZAMANI GELMİŞTİR"

Van'ın sahipsiz olduğunu ve Van için bu konuda birlikte hareket edilmesi gerektiğinin altını çizen Irak, şöyle dedi:

"Gelinen noktada bu gidişata dur demenin zamanı gelmiştir.Mutlaka vergi terkini beklentisine cevap verilmelidir. Nasıl bir vergi terkini yapılacaksa da bir an evvel yapılmalıdır. Yapılmayacaksa bile bu yönde açıklamalar yapılmalıdır.Esnafı,tüccarı oyalamanın bir anlamı yok."

"YARARLANAMAYABİLİRLER"

Vergideki yeni dönemi de değerlendiren Irak, şunları kaydetti:

" Van'ın mücbir hali 30 Kasım'da bitiyor. O nedenle birçok kişi bu belirsizlikten dolayı yeni torba yasasından yararlanamayabilirler. Çünkü mücbir sebep devam ediyor. Bu durum ileride lehlerine de aleyhlerine de olabilir.Bence kesinlikle yetkilerin net bir açıklama yapmaları gerekir. Yeniden yapılandırılma süreci de kaçırılmadan bir çare bulunmalı. Ya Van'a özel bir uygulama bulunduğunu ilan etsinler yada bu beklentiye son verilip bu yasadan faydalanmaları sağlanmalıdır."

Editör: Wan Haber