Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanlar Kurulu'nda konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, özellikle sıkıntılar yaşanan, Irak ve Rusya pazarlarında iş yapan ihracatçılara Eximbank'ın büyük kolaylık ve destek sağlayacağını belirterek, "Irak ve Rusya gibi pazarlarda ihracatçımıza Eximbank ilave destek versin veya var olan destekleri 1 yıl öteleme gibi her türlü kolaylığı sağlayalım ve gereken desteği verelim. Buradaki sıkıntıların bir kısmı ihracatçımızın, sanayicimizin, yatırımcımızın basiretsizliğinden kaynaklanmıyor, tamamen jeopolitik bir takım gelişmelerin sonucundan kaynaklı. Hükümet olarak yanınızdayız" dedi.

İhracatta aslında büyük bir başarı olduğunu vurgulayan Şimşek, rakamların her zaman doğruyu yansıtmayabileceğini söyledi. Şimşek, "Euro cinsinden ihracat reel olarak arttı. Dünya ticaretinden aldığımız pay da arttı. Yani hangi göstergeye bakarsanız bakın ihracat, parite, emtia gibi etkilerden arındırıldığı zaman arttı. Bu büyük başarının da sahibi ihracatçılardır. Türkiye'nin küresel ticaretten aldığı payını artırdı" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin hedefinin katma değer zincirinde daha yukarılara çıkmak olduğunun altını çizen Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Böylece Türkiye'yi kalıcı bir şekilde üst gelir grubu ülkeleri arasına girmektir. Bunun da tek yolu yeni nesil reformlardır. İşte o nedenle Türkiye olarak, biz bu zor küresel konjoktörü bir fırsata dönüştürüyoruz. Çünkü kapsamlı bir yol haritamız var ve bu yol haritasına ilişkin gerekli düzenlemeyi ve uygulamaları hızlı bir şekilde yapıyoruz. Türkiye'nin dinanizmiyle bu dönemde dünyadan daha yüksek pay alma fırsatı ve bu fırsatı hayata geçirme olasılığı son derece yüksek" diye konuştu.

Rusya'nın aslında Suriye gerginliği olmadan da ciddi sıkıntılar olduğunu belirten Şimşek, uçak meselesi olmadan önce de yüzde 35-40 civarında düştüğünü söyledi. Rusya'da emtiya fiyatlarının düşüşü nedeniyle büyük bir ekonomik sıkıntı başgösterdiğinin altını çizen Şimşek, Rusya'da ciddi bir küçülme söz konusu olduğunu belirtti.

 

Editör: Wan Haber