Çin'de ortaya çıkan ve hemen ardından bütün dünya devletlerine yayılan koronavirüs sebebiyle otomobil sektörü oldukça zor durumda kalmıştı. Avrupa ülkeleri arasında salgından en ağır etkilenen İtalya’nın yanı sıra Mart ayının son 2. haftasında diğer Avrupa ülkelerinin ikinci el araç pazarında daha kesin bir düşüş beklenildiğini daha önce buradan sizlerle paylaşmıştık. 2019 senesinin aralık ayından 2020’nin nisan ayına kadar olan dönemde tüketici tekrardan ikinci el otomobillere yönelirken ikinci el fiyatları artmaya devam etmektedir. Fakat fiyat artışına rağmen ikinci el otomobilleri olan talep her geçen gün biraz daha artış göstermektedir. 

Yasak Kalktı Satışlar Arttı
Şehirler arası seyahat kısıtlamasının 1 Haziran tarihinde kalkması ikinci el araç satışlarına hız verdi. Bayramdan sonra bazı markalar, 1 aylık zaman periyotları içerisinde gerçekleştirecekleri satışları 5 gün gibi çok kısa bir süre içerisinde gerçekleştirdi. Kamu bankalarının 3 Haziran tarihinde devreye girecek kredi desteği ile satışların daha da hızlanması belirleniyor. 

İKİNCİ EL OTOMOBİL SATIŞLARI HIZLA ARTIYOR

1 Aylık Satış 5 Günde Tamamlandı
Şehirler arası seyahat yasaklarının 1 Haziran Tarihi itibari ile sona erdiğinin açıklanmasının bayram tatili sonrasında ikinci el satışlarını bir anda hareketlendirdi. Yine dikkat çeken Otomol Ceo'su Uğur Sakarya “Akabinde 3 Haziran tarihinden itibaren kamu bankalarının kredi destek paketinde ikinci el araçlara da yüzde 0.82 faiz oranlı kredi veriyor olması tam anlamıyla talep patlamasına dönüştü. Üstelik bu kredinin 6 ay ödemesiz ve 150.000 TL gibi yüksek bir tutarak kadar kullanılabilir olması koronavirüs salgını sebebiyle üç aydır ötelenen talebin satışa dönüşmesine sebep oldu. Şüphesiz bunda sıfır araç stoğunun da yeterli seviyede olmaması da ciddi etken oldu. Otomobil olarak bayram sonrası 5 iş gününde Neredeyse 1 aylık satış hacmine ulaştık.” Diye konuştu.

Kredi Paketleri Talebi Arttıracak
1 Haziran tarihinde kamu bankaları tarafından açıklanan kredi paketi tüm sektörü olduğu gibi ikinci el pazarını da pozitif yönde etkileyecek. İkinci el araçlar amacıyla ilk defa uygulanacak olan bu kampanya talebi artacaktır. Ayrıca dolaylı bir şekilde mevcut aracını 0 sıfır ile değiştirmek isteyen kullanıcıların pazara sokacağı ikinci el araçlar fiyatların dengelenmesine de katkıda bulunacak ifadelerini kullandı.

 

Editör: Wan Haber