Özellikle de pandemi sürecinde ikinci el araç fiyatlarının iki, hatta üç katı kadar yükseldiği şu son zamanlarda fırsatçılar ikinci el hurda araçlardan çeşitli araçları imal edip piyasaya sürdü.

Pes, Şeytanın Aklına Gelmez!!!

Hurdaya dönen çeşitli araçların belirli parçalarını kullanmak suretiyle başka arabalara ekleme yapan dolandırıcılar, ikinci el araba satın almak isteyen vatandaşların korkulu rüyası haline geldi. Özellikle de piyasada ekleme olarak da tabir edilen bu araçları değişik ebatlarını birleştirerek meydana getirildiğini anlamak bir hayli zor olmaktadır. Pek çok vatandaş, ekleme arabaların satın alınmasından dolayı mağduriyet yaşarken, uzmanlar ise, ikinci el araba alım satımı yapılırken öncelikli olarak güvenilir ekspertizlerden rapor alınması hususunda vatandaşları uyarmaktadır.

Peki Ne Olmuştu?

Bir vatandaş, kendisine ikinci el bir otomobil aldı. Daha sonrasında ise bu aracı tekrar satmak istedi. Satmak istediği kişi, aracı ekspertize yönlendirerek raporunu çıkarmak istedi. Ekspertiz raporlarında çıkan görüntüler, pes, şeytanın bile aklına gelmez! dedirtecek cinstendi. Çünkü, son zamanlarda ikinci el araç fiyatlarının yükselmesini fırsata çeviren bazı dolandırıcılar, iki ayrı arabayı birbirine monteleyip süslediler, boyadılar, yeni bir arabaymış gibi piyasaya sürüp satılar.

Böyle bir manzaranın sonucunda bu arabayı dolandırıcılardan bilmeyerek satın alan ilk kişinin verdiği paranın tamamı çöpe gitti. Aynı zamanda yeni bir sektörün dolandırıcılar tarafından meydana gelmesi gibi bir durum ortaya çıktı. Bu durum, aslında özellikle de galericiler başta olmak üzere ikinci el oto alım satımı işlemlerini yapan firmalar, vatandaşları bu tip konular ile ilgili herhangi bir mağduriyet yaşamamaları açısından uyarmaktadır.

Ne Yapmalı?

Bilindiği gibi pandemi sürecinde dünya devletleri arasında oto alım satımı ile ilgili çeşitli kısıtlamalar meydana geldi. Bu durum, Türkiye’ye sıfır otomobillerin gelmemesine, kinci el otomobillerin rağbet görmesine haliyle 2. El araç fiyatlarının yükselmesi anlamlarına gelmektedir.

Tam da ikinci el oto fiyatları yükselmişken bu durumu fırsata çeviren dolandırıcılar, emeği hiçe sayarak çeşitli hurda araçlarının parçalarını kullanarak yeni bir araç ortaya çıkarıp bunu satmaktadırlar.

Yapılması gereken ise ikinci el bir otu alımı gerçekleştirilmeden önce bağımsız bir ekspere götürerek araç ile ilgili A’dan Z’ye herhangi bir kusur, eksiklik, hata var ise bunların raporlanmasıdır. Rapora dökülmüş bütün bu bilgiler, ikinci el arabanın fiyatını belirleyecek en önemli hususlardır.

Editör: Wan Haber