Esnafların kredi faizi desteklerine gereksinim duydukları anda KOSGEB hemen devreye girer ve anlaşmalı olduğu bankalar aracılığı ile 300 bin TL’ye kadar kredi çekecek olan esnafların kredilerinin faiz bölümü KOSGEB tarafından karşılamaktadır.

Bu proje kapsamında esnafların ve KOBİ’lerin başvuruları halen alınmaktadır.

Sıfır Faizli KOSGEB Kredisinin Amacı Nedir?

Çeşitli bankalar çeşitli kredi avantajlarını vatandaşlara sunmaktadır. Bunlardan en önemlisi Özellikle de KOSGEB destekli çeşitli finansal avantajlar ile tüketicilere kullanılmasıdır Böylelikle hem pandemi döneminde vatandaşlar rahat bir nefes alacak hem de devletin kasasına da aynı zamanda girişimcilik gerçekleştirildiği için para Gümüş olacak

Esas amaç orta ölçekli ve küçük büyüklükteki mal ya da hizmet üretimini gerçekleştiren firmaların sahiplerinin nakit gereksinimlerine finansman desteğini sağlamak olsa da aynı zamanda esnafların da istihdamına yönelik çeşitli desteklerin sağlandığını üretimde kalite standartlarının yükseltilmesi ve uluslararası çapta rekabet gücünün yükseltilmesi beklenmektedir. Esnafa sıfır faizli KOSGEB kredisi Bu amaçla verilmektedir.

Sıfır Faizli KOSGEB Kredisinin Vadesi Ve Miktarı

Genel itibarıyla konuya bakıldığında KOSGEB Türkiye’de hizmet vermekte olan BBDK kurumuna kayıtlı olan yabancı ve yerli bütün bankalar ile yapılacak çeşitli protokoller sonucunda paranın alınacağı bankayı tespit etmektir.

Protokol neticesinde günümüz şartlarında uygun görülen bir faiz oranı belirlenmektedir ve en çok 4 yıl yani 48 ay vadeli seçenekleri tüketicilere sunulmaktadır. Daha öncesinde ise sıfır faiz KOSGEB başvuruları yanıtlandı. KOBİ’lerin ilk kişi seansın da finansal açıdan kendini yeterli hale getirmesi açısından bir geri ödemesiz dönem belirleniyor bu geri ödemesiz dönem bankalar ile yapılmakta olan görüşmelerde karşılaştırılır ve protokol metninde bu döneme tebliğ olarak yer verilmektedir.

300.000 TL tutarındaki finansal destek her bir esnaf için uygulanmaktadır. Bu tutar, geçtiğimiz son 2 senelik süre zarfı içerisinde verilmiş olan ve sıfır faiz.Kosgeb.gov.tr adresi uygulamasından başvuru işlemleri yapılan projelerden ayrı bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sıfır Faiz KOSGEB Kredisi Koşulları Nelerdir?

  • Esnafın yala bu krediyi kullanacak tüketicinin daha önce bu destekten yararlanmış olması şartı önkoşul olarak bilinmektedir.
  • Başvurunun yapıldığı tarihte mal ya da hizmet üretimini gerçekleştiren firmanın faal durumda olması ve vergi kaydı bulması gerekiyor. KOBİ’nin, KOSGEB kaydı oluşturulmuş olmalı ve beyannamesi ayrıca güncel tutulmalıdır.
  • Eğer ki e-kobi kayıt ve beyanname işlemi yapılmamış ise yapılması gerekir.
  • Tüketicinin kullanmak istediği karaciğer anlaşmalı olunan bankalar tarafından sağlanır. Bu doğrultuda bankalar ile gerçekleştirilen protokollerde belirtileri üzere öncesinden bu bankaya da BBDK’ye kayıtlı olan diğer finansal kuruluşlardan kullandığı kredi ve kredi kartlarının borç ve vergilendirilmiş ödeme kalemleri diğer yıla sarkarken sarkmış olan ya da kara listede bulunması sebebiyle başvuruları banka tarafından reddedilmesi gibi bir durum söz konusu olabilir.
  • Bakanlık aracılığı ile projeye ayrılan bütçe de bulunan ödenek miktarı bitirdiğinde KOBİ’lere verilecek olan destek durdurulur.

KOSGEB Anlaşmalı Bankalar Hangileridir?

Geçtiğimiz dönem içerisinde Protokolü imzalanan KOSGEB anlaşmalı bankalar ve isimleri aşağıda belirtilmiştir.

Halkbank Garanti Bank, Vakıfbank, Yapı Kredi, Denizbank, İşbank, Ziraat Bank, Akbank

2020 senesinde bu Bankalar ile tekrardan bir mutabakata varılmış varılmayacağı anlaşma yapılıp yapılmayacağı ve protokol hükümleri de herhangi bir bankanın bulunup bulunmayacağı henüz belli değildir. Geçtiğimiz dönem içerisinde meydana gelen çeşitli aksaklıkların bu sene içerisinde tekrar meydana gelmemesi açısından şu tavsiyelerde bulunmak da fayda olacaktır. Özellikle de başvuru tarihinden önce gerekliliği olan çeşitli hazırlıkların tamamlanması gerekiyor. Açıklamış olan tarihten önce esnafın ya da diğer kredi kullanmak isteyen tüketicinin bütün evraklarını tamamlamış olmasında fayda olacaktır. Çünkü bu tarihte başvuru yoğunluğu genel itibari ile çok iyi yaşanacaktır ve Evrakların hazırlanması ve beyanname verilmesi gibi problemler ortaya çıkacaktır. Özellikle de yoğun başvurudan kaynaklanan sunucu yoğunluğu hatası sebebiyle birçok esnaf, bu destekten faydalanamamaktadır. Başvuru şartları ile ilgili yönetmeliğin incelenmesi tüketicilere ayrıca fayda sağlayacaktır.

Bankalardaki KKB Notunun Temizlenmesi Gerekir

Geçtiğimiz sene içerisinde sicil affı yasası yürürlüğe girerken aynı zamanda borcu olan esnaflar bankaya gitmek suretiyle borçlarının tamamını bir kerede ödeme avantajını elde etmektedir ya da borç taksitlendirilebilir. Bu sicil affı yasası hem ihtiyaç kredilerinde hem de kredi kartları için geçerli olmuştu. Bu nedenle özellikle de KOSGEB kredisi çekmek isteyen vatandaşların diğer Kredi ya da kredi kartı borçları ile ilgili herhangi bir problem meydana gelmesi amacıyla borçlu oldukları bankaya gidip kredi borçları ve kredi notlarını temizlemeleri gerekir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 2021 senesinin bütçe görüşmeleri halen devam etmektedir. Bu bağlamda özellikle de KOSGEB’e finansal açıdan büyük yatırımlar yapılmaktadır. ,Bu yatırımların rakamsal bazda tüketicilere yani vatandaşlara fayda sağlaması hedeflemektedir.

Editör: Wan Haber