Hes Kodu Nedir, Nasıl Alınır, Kimler Alabilir? Sağlık Bakanı Dr  Fahrettin koca, bilim kurulu toplantısının hemen ardından yapmış olduğu açıklamada Hes kolu ile ilgili önemli detayları kamuoyu ile paylaştı. Bakan kocanın açıklaması sonrasında ise hes kodunun ne anlama geldiği ise araştırılan konular arasında yer aldı. Peki hesap kodu nedir ve nasıl alınır işte bütün detaylar haberimizde...  

Hes Kodu Nasıl Alınır?

Mobil uygulama üzerinden alınması gereken kod ile seyahat edilebilecek. Sonra bir yolcuya hastalık bulaştırırsa takibi kolay bir şekilde gerçekleştirilecek. Herkese özel bir kod oluşturulacak. Önümüzdeki günlerde HES kodunun yaygın bir şekilde kullanılması beklenilmektedir.


Hes (Hayat Eve Sığar Uygulaması) Nedir?


Hayat eve sığar mobil uygulaması, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı aracılığı ile yurttaşlarımızı yeni tip koronavirüsü konusunda bilgilendirmek, yönlendirmek ve yaşanabilecek salgın hastalık ile ilgili bütün risk unsurlarını en aza indirebilmek amacıyla yayılmasını önlemek gibi hususlarda geliştirilen mobil uygulama sistemidir.

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından vatandaşlara sunulan hayat eve sığar uygulaması ile vatandaşların cep telefonu numaraları ile doğrulama yapmak şeklinde adım adım kullanıcılara sunulan çeşitli soruları cevaplayıp, koronavirüs hastalığı ile ilgili vermiş oldukları şikayetlerine göre değerlendirilerek nasıl davranmaları gerektiğine göre yönlendirme yapılabilmektedir. Vatandaşların vermiş oldukları yanıtlara göre yönlendirmeler ise yalnızca öneri şeklini taşımaktadır ve nihai bir sonuç yani kesinlik içermemektedir. Tavsiye niteliği şeklindedir. Aynı zamanda harita üzerinde eczane, hastane, market, metro ve duraklar gibi temel gereksinim noktalarına kolay bir şekilde erişim sağlanabilir evde izolasyon, enfekte, kişiler ve risk bölgelerinin yoğunlukları görülebilir.


Vatandaşlar, ailem bölümüne merak etmiş oldukları ve takip etmek istedikleri yakınlarını da eklemek sureti ile ilgili bireylerin bu uygulamayı yükleyip uygulama ile ilgili onay vermesi neticesinde onların da konum bilgilerini görebilir, takip edebilir ve bulunmuş oldukları bölgelere göre risk faktörlerini tespit edebilirler.

THY'den İç Hatlar Açıklaması


Türk Hava Yolları iç hat yolcularının biletleme işlemlerinin hayat eve sığar yani HES kodu ile sağlanacağını kamuoyu ile paylaştı. Türk Hava Yolları’nın resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada havayolu firmalarının en büyük önceliklerinin yolcu güvenliği ve sağlığı olduğu belirtildi. Uçuşlarda seyahat edilebilmesi amacıyla yolcuların sağlıklarının uçuşa elverişli olabilmesinin hayati önem taşıdığı da kaydedildi. Bu sebeple Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen hayat eve sığar projesine uygun olarak yolcuların iç hat uçuşlarında kabulü kişiye özel üretilen hayat eve sığar yani hes kodu ile hayat eve sığacaktır. Denildi.


 

Editör: Wan Haber