Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2006 yılından bu güne kadar ocak ayı itibari ile fındık rekoltesini hesaplayabilmek için gerçekleştirilen 'karanfil sayımı' artık yapılmayacak.
Fındık hasat zamanı yaklaştığında gerçekleştirilen çotanak sayımı devam edecekken, AK Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal, karanfil sayımı ile ortaya koyulan tahmini rekoltenin, gerçekleşen rekolteden yüzde 20 oranında sapma sağladığı için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından son verildiğini söyledi.
Karanfil sayımının ardından açıklanan tahmini rekolteyle fındık üreticisi ciddi manada zarar gördüğünü belirten Milletvekili Ünal, "Bilindiği gibi 2006'dan bu yana rekolte belirlenmesi için ocak ayından itibaren öncelikle fındık dallarında karanfil sayımı ile tahmini rekolte açıklanırdı. Ancak zaman şunu gösterdi ki, karanfil sayımı sonrasında açıklanan tahmini rekolteler, gerçekleşen rekoltenin yüzde 20 oranında sapma olduğu ortaya çıktı. Bu da şu anlama geliyor: Piyasada da bu işi manipüle edecek kesimlerinde olabileceğini dikkate alarak, fındık fiyatlarını hayali rekoltelere bina ederek yukarı veya aşağıya çekmenin artık mümkün olmaması için bir girişimde bulunduk. Tarım Bakanımız ile görüşmemizde bu konuyu değerlendireceğini söylemişti. Dünkü görüşmemiz sonucunda ortaya çıkan sonucu ifade etmek istiyorum. Çünkü daha önce eski İçişleri Bakanımız ve bölge milletvekillerimizin olduğu bir ortamda fındığın tarafları ile bir araya geldiğimiz de bu konuyu tartışmıştık. 'Genelge bakanlıktan geldiği için bizler uygulamak zorundayız' demişlerdi. O zaman karanfil sayımının kalkmasının kendileri için iyi olacaklarını ifade etmişlerdi. Biz de bu konuda gerekli adımları attık. Sonucu aldık. Bu tarihten itibaren fındık dallarındaki karanfil sayımı devlet eliyle gerçekleşmeyecek. Karanfil sayımının ardından açıklanan tahmini rekolteler açıklandığında fındık üreticisi ciddi manada zarar görüyordu. Geçen senede biz bunu yaşadık. Dolayısıyla böyle bir açıklama olmayacağı için piyasa normal dengesi ile birlikte götürecek. Ama çotanak sayımı devam edecektir. Çotanak sayımı hasada yakın bir dönemde gerçekleştirildiği için bu genelde sonuca en yakın rakamı bulmak için faydalı oluyor. Bunda herhangi bir geri adım söz konu değildir. Artık fındık dallarında karanfil sayımına Tarım, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından son verilmiştir" dedi.
(RCP-SLH-Y)

01.02.2013 13:21:34 TSI

Editör: Wan Haber