Van Ticaret Borsası eski Başkanı Feridun Irak, hayvan sayısının artmasına yönelik çalışmalar çerçevesinde bakanlık tarafından Kurban bayramında dişi hayvan kesimine getirilen yasaklama kararını doğru ancak eksik bulduklarını belirterek, “Canlı hayvan sayısının artması, ancak üretime ve üreticiye sağlanacak desteklerle mümkündür, bu da doğru yere doğru yatırımlarla olur, bu doğru yer de Doğu Anadolu Bölgesi’dir” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ülkedeki hayvan artırımına yönelik tedbirler kapsamında Kurban Bayramı'nda dişi hayvan kesimini yasakladıklarını belirtti. 
Çelik, ayrıca bunun bir “milli mesele olduğunu” ifade etti. 

DESTEK VE ELEŞTİRİ

Bakan Çelik’in açıklamasına Van’dan hem destek hem de eleştiri geldi. 

Dişi hayvan kesimine getirilen yasaklamanın doğru ama aynı zamanda yetersiz bir tedbir olduğunu belirten VATBO eski Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Irak, önemli olanın köklü tedbirler almak olduğunu söyledi. 

"BİR ZAMANLAR..."

Türkiye’deki hayvan sayısı ile insan nüfusunun 1980 ile bugün arasında rakamsal olarak yer değiştiridiğini belirten Irak, şu ilginç örneği verdi:
“1980 yılında baktığımız zaman nüfus 44 milyon, hayvan sayısı ise 80 milyon. Bugün nüfus 80 milyon hayvan sayısı ise 40 milyon civarında. Bir zamanlar bütün Ortadoğu’ya, Asya’ya canlı hayvan ihraç eden ülkemiz, kasaplık et ithal edecek konuma düşmüş. Bu izlenen yanlış hayvancılık politikası nedeniyle böyle oldu.”

"ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ"

İthalatçı durumundan çıkıp tekrar eskiden olduğu gibi yeniden ihraç eden ülke konumuna gelebilmek için dişi hayvan kesiminin yasaklanmasının yanısıra üretim ve üreticiye dönük desteklerin de olması gerektiğini ifade eden Irak, şöyle devam etti:
“Stratejik hayvancılıkla ilgili dışa bağımlı olmak son dxerece risklidir. Yapılması gereken 80’lerde olduğu gibi üretimi destekleyen, üreticiyi destekleyen politikaların geliştirilmesidir. Doğru yere doğru teşviklerin yapılmasıdır.”

"DOĞU İLE SINIRLI OLMALI"

Teşviklerin Doğu bölgesi ile sınırlı tutulması gerektiğinin önemine de dikkat çeken Irak, şunları kaydetti:
“Doğru yer ise ülkemizde Doğu Anadolu Bölgesidir. Rekabet için iki faktör gereklidir; bir çayır ve meraların olması ikincisi de iklimin eksi 20 ile artı 30 arasında bir ısıda olması. Bunlar da Doğu Anadolu’da var. Dolayısıyla teşvikler Doğu ile sınrılı tutulmalıdır. Bu tedbirlerin alınması durumında sıkıntılı olan hayvancılık toparlanırken, yükselen et fiyatları da düşer. Bu açıdan bakanlığın tedbiri önemlidir, ama yeterli değildir.”

VAN TİCARET BORSASI DA  AÇIKLAMA YAPACAK

Bu arada, konu hakkında görüşlerini almak istediğimiz Van Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Enver Memduhoğlu da, dişi düve kesiminin yasaklanması ve et fiyatlarının yüksekliği konularında bu hafta içinde kapsamlı bir açıklama yapacaklarını söyledi.

BAKAN ÇELİK NE DEMİŞTİ

Konu hakkında geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, şunları söylemişti; “Kendi kendimize yetebilen bir ülke konusunda Ar-Ge desteklerini arttırdık. Amacımız milli ve yerli hayvancılık ve hayvan varlığını arttırmak, ithalatı kaldırmak. Kendi üreticimizi desteklemeyip ithalat ağırlıklı devam edeceksek bu zaten uzun yılların konusu ve rakamları veriyoruz, 1995’te 420 milyon dolarlık ithalat olmuş. Bu gerçekten milli bir meseledir, kendi hayvanımızı kendimiz üretmemiz gerekiyor. Kurban Bayramı'nda dişi hayvan keselim dediğiniz zaman büyük bir çelişki meydana geliyor. Bu çelişkinin olmaması için dişi hayvan kurban pazarlarına girmeyecek. Bu konuda bakanlık olarak bütün mülki amirlerle birlikte çok ciddi bir denetim faaliyeti içerisinde olacağız. Anadolu’nun çeşitli yerlerinden çok uzak noktalara hayvan taşımaya kalkanlar gereksiz bir zahmete girmesinler. Ülkenin geleceği açısından bireysellikten çıkmamız gerekiyor, bu hayvancılık meselesidir. Yılda 3 milyona gelmiştir buzağı sayısı, bu sayıyı 5 milyona taşımak durumundayız” şeklinde konuştu. 

Kaynak: Prestij Gazetesi - Adil HARMANCI

Editör: Wan Haber