Açıklama sonrası 2.24 seviyesinden 2.23 seviyesine kadar gevşeyen dolar/TL bu seviyenin üzerinde tutunuyor.

 

 

AYŞE EKİN GÜNDÜZ/UZMANPARA


Piyasaların gün boyu odaklandığı ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 28-29 Ekim tarihlerinde gerçekleştirdiği Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) tutanakları yayımlandı. Tutanaklarda birçok Fed yetkilisinin enflasyon beklentilerinde düşüş görülmesi ihtiyacını ortaya koyduğu belirtildi. Tutanaklara göre Fed yetkilileri piyasaya verilen paraya karşın enflasyonun hedef seviye olan yüzde 2'nin altında uzun süre düşük kalabileceğinden endişeli. Ancak daha önceki toplantıda küresel ekonomide 'Küresel ekonomideki yavaşlama ABD ekonomisi için risk oluşturabilir' açıklamasının bu tutanaklarda 'Küresel ekonomideki yavaşlamanın EBD ekonomisine etkisi sınırlı olacak' olarak yer almasının da şahin bir tutum olarak algılandı. Bu piyasalar tarafından güvercin bir tutum olarak algılanırken, açıklama öncesinde uluslararası piyasalarda 2.2410'a kadar yükselen dolar/TL düşüşe geçti. Dolar ilk tepki olarak 2.23 lira sınırına kadar geriledi. Dolar şu saatlerde 2.23 üzerinde tutunuyor. 


Fed Ekim ayı toplantısında bilançosuna 1.66 trilyon dolar ekleyen varlık alımı programını bitireceğini doğrularken, faiz oranlarının 'kaydadeğer bir süre' daha düşük tutma taahhüdünü de yinelemişti.


ALB Menkul Analisti ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: Fed’in 29 Ekim toplantısının tutanakları son dönemde banka üyelerinin ABD ekonomisi hakkında daha optimist düşünceler içinde olduğunu gösteriyor. Fed’in daha önceki 16-17 Eylül toplantısında altını çizdiği küresel ekonomik büyümelerdeki yavaşlamanın ABD ekonomisinde aşağı yönlü riskler oluşturabileceği uyarısı, Ekim ayı toplantısında biraz daha hafiflemiş görünüyor. 


Buna karşılık tutanaklarda faiz artırımı için referans gösterilen ”kayda değer zaman ifadesi” , enflasyonun ilerleyen dönemde aşağı yönlü hareket etmesi ihtimaline karşı tutanaklar içerisinde bir süre daha yer alacak görüntüsünde. Diğer yandan enflasyonun hedeflerin halen aşağısında seyretmesine dikkat çekilerek, Fed’in enflasyon göstergelerini dikkatle izlemeye devam edeceği piyasalara hatırlatılıyor. 

 

Fed’in varlık alımlarını sonlandırdığı son toplantısında faiz artırımı konusunda net bir takvim veya tavır ortaya koymaması, aynı zamanda enflasyon beklentilerindeki endişeler tutanakların şahin mi güvercin mi olduğu konusunda net bir fikir vermedi. Mevcut durum Fed’in varlık alımlarını sonlandırdıktan sonra, enflasyon göstergelerini izlemeye devam edeceğini ve faiz adımlarını temkinli atacağını gösteriyor.
 

Piyasalardaki tepkimelere bakacak olursak, para ve emtia piyasalarında tutanakların açıklanmasının hemen sonrasında çok net fiyatlamalar göremedik. ABD borsalarında ise tutanaklar sonrasında aşağı yönlü hareketler görüyoruz. Buna karşılık gelişmekte olan ülke para birimlerinin de dolar karşısında karışık seyrettiğini görmekteyiz. Bu kapsamda USDTRY paritesindeki fiyatlamalara bakacak olursak; 2,2310 seviyesi aşağı yönlü kırılması halinde paritede kısa vadede 2,2240 ve 2,2150 desteklerinin hedeflenebileceğini, 2,2310 seviyesi üzerinin ise teknik görünüm açısından yukarı yönlü risk oluşturabileceğini görüyoruz. 


Bu durumda 2,2370 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 2,2450 ve 2,2500 bantları paritede hedeflenebilir. Borsa İstanbul’da ise 81.500 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması halinde, 82.500 direnci; 81.000 seviyesi altında ise 80.000 desteği izlenecektir. Piyasaların tutanaklar sonrasında izleyeceği ABD TÜFE verilerinin de ciddi hareketlenmeler yaratabileceği hesaba katılmalıdır. Aynı zamanda içeride Merkez Bankası’nın da bundan sonra atacağı adımlar için Fed’in daha net sinyaller vermesini beklemesi de olasılıklar dahilinde."

Editör: Wan Haber