Milli Egemenlik Caddesi Seven Apartmanı’nda bulunan kooperatif hizmet binasında yapılan ve tek liste ile gidilen genel kurulda Faruk Alpaslan yeniden başkanlığa seçildi. Yönetim kurulu üyeliklerine ise Veysel Koç, Necip Yenigün, Burhan Baykın, Emre Aysan, denetim kurulu üyeliklerine Kerem Mando, Recep Samancı ve Nurgül Erdem seçildi.

Genel kurul toplantısında bir konuşma yapan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Alpaslan, amaçlarının Van esnafının sorunlarının çözümüne destek vermek ve zor zamanlarında yanında olmak olduğunu söyledi.

Bölgede huzurun bozulması ile birlikte esnafın da ciddi sıkıntılar yaşadığına dikkat çeken Alpaslan, “Yıllardan bu yana tüm zorluklara göğüs gererek, yaşadığı sıkıntılara rağmen esnafımız ayakta durmaya çalışıyor. Bölgede yaşanan olaylardan sonra meydana gelen huzursuzluk esnafımızın işini de olumsuz etkiledi. Van’da halkımızın hayatını sürdürebilmesi, toplumun belkemiği olan esnafımızın ayakta kalmasına bağlıdır. Esnafımızın sorunlarının çözümünde destek olmak üzere, iş alanlarının genişletilmesi konusunda ilgili merciler nezdinde çeşitli girişimlerde bulunuyoruz ve her türlü desteği vermeye çalışıyoruz” dedi.

Esnafın haksız rekabet ve ruhsatlandırmadaki belirsizlik nedeniyle önünü göremez hale geldiğine dikkat çeken Alpaslan, “Yıllardan bu yana esnaflık yapan meslektaşlarımız, ruhsatlandırma konusunda ciddi sıkıntı çekiyor. İlgili belediyelerden işyeri ruhsatları verilmeyen esnaf önünü göremiyor. Varlığını sürdüremez duruma düşürülen esnafımızın yaşadığı güvensizlik piyasayı olumsuz etkiliyor. Büyükşehir olan Van artık büyük bir köy görünümünden kurtulmalı. İşyerleri denetlenmeli ve kayıtsız bir şekilde çalışan esnaflar kayıt altına alınarak, kayıtlı esnafla yapılan haksız rekabetin önüne geçilmeli. Ayrıca yapılacak denetimler ile toplum sağlığının korunması için gerekli tedbirler alınmalı. Sağlıksız üretim yapan işyerleri önce uyarılmalı sonra de gerekli yaptırımlar uygulanmalı” diye konuştu.
Vergi dairesi, belediye ve Emniyet Müdürlüğünü denetimlerini sıklaştırarak korsan çalışan taşımacılar ve esnaf ile ilgili gerekli tedbirleri almaya davet eden Alpaslan, “Vergi, işyeri ruhsatı, trafik ve oda kaydını yaparak meşru bir şekilde çalışan esnafımızın hakları teminat altına alınarak, 5262 sayılı yasada bulunan esnafımızın haklarını koruma yükümlülüğü yerine getirmeli. Korsan çalışanlar ile meşru çalışan esnafımız ayrıştırılmalı. Vergi dairesi, belediyeler ve Emniyet Müdürlüğü başta olmak üzere denetimlerini sıklaştırmalı ve korsan esnaflığın önüne geçerek, meşru şekilde esnaflık yapanların hakları korunmalı. Esnafımıza kimlik de dâhil her türlü belgeleri verilmelidir. Meşru şartlarda çalışan esnafımız bozulan piyasa koşulları ile beraber korsanlar tarafından yapılan haksız rekabet ile de başa çıkmak zorunda kalıyor. Bu da kazancı iyice azalan esnafımızı zor duruma düşürüyor. Bizler esnafımızı verdiğimiz uygun krediler ile desteklerken ilgili kurumlar da işsizlikten ve korsanlar tarafından yapılan haksız rekabet nedeniyle işleri iyice bozulan esnafımız her geçen gün Van’ı terk etme durumuna düşüyor. İlgili kurumları sorumlu davranarak denetimlerini aktif bir şekilde yapmaya ve piyasayı iş yapabilir duruma getirmeye davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

Taşıma sektöründe faaliyet gösteren esnafın daha önceden kazanılmış hakları korunmadığı için mağdur edildiğini belirten Alpaslan, “Yerel yönetimler başta taşıma sektöründe faaliyet gösteren esnafımız olmak üzere, birçok esnafımızın müktesep hakkı durumundaki ruhsatını vermiyor, bu bir yandan esnafımızı mağdur ederken diğer yandan da Van iş piyasasını olumsuz etkiliyor. Taşıma sektöründe önceden faaliyet gösteren araçların ruhsatları, çalışma esaslarını garantiye alınacak şekilde Van Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Merkezi’nce bir an önce verilmesi gerekiyor. Hak etmeyenlere taşıma belgesi vererek hak sahipleri mağdur edilmemeli” dedi.

Kooperatif olarak zor durumdaki esnaf ve sanatkâra krediler ile destek olmaya çalıştıklarına değinen Alpaslan, şöyle dedi: “Biz zor durumdaki esnaf ve sanatkârın derdine derman olmaya çalışırken yerel yönetimlerin keyfi uygulamaları ile esnafımızı düşürdüğü durum bizi mutlu etmiyor. Çünkü biz borçsuz, dertsiz, sorunsuz, sıkıntıları çözülmüş bir esnaf ve sanatkâr hayal ediyoruz. Taşıma sektörü başta olmak üzere tüm esnafımız, önceden kazandığı gelirin onda birini kazanamıyor. Kazandığı ile de ne araçlarını yenileyebiliyor, ne de işyerinin giderlerini karşılayabiliyor. İş döngüsünün durma noktasında olduğu, nakit sıkışıklığının en üst seviyeye çıktığı böyle bir ortamda, biz de esnafımıza destek olmak amacıyla uygun şartlarda ve esnafımızın durumuna uygun ödeme planı ile kredi desteği veriyoruz. Bu kritik süreçte esnafımızın ayakta kalmasını sağlayarak, huzur ve refahın sağlandığı bir ortam oluşuncaya kadar esnafımıza olan desteğimizi sürdüreceğiz. Amacımız, hiçbir insanımızın işini, aşını ve umudunu kaybetmemesidir.”

Faizsiz ve faizli olmak üzere iki türlü kredi seçeneği olduğunu, 20 bin lira ile 75 bin lira arasında değişen miktarlarda kredi verdiklerini belirten Alpaslan, “30 bin TL’ye kadar faizsiz ve 75 bin TL’ye kadar düşük faizli aylık veya üç aylık vadelerle esnaf ve sanatkârımızın tercihine göre geri ödemeli kredi seçeneklerimiz var. Önceden KOSGEB’den sıfır faizli kredi ya da hibelerinden hiç kullanmamış olan esnaf ve sanatkarımız iki kefil ve ipotek ile 30 bin TL faizsiz kredi kullanabilir. Bu kapsamda kullanılacak olan kredilerde 60 aya kadar vade imkânının yanında ayda veya üç ayda bir ödeme imkânı da var. Herhangi bir faiz oranı uygulanmamaktadır. İki esnaf kefil ile ipoteksiz 20 bin TL’ye kadar, iki memur kefil ile ipoteksiz 25 bin TL’ye kadar, basit usulde vergi mükellefi iki kefil ve ipotek ile 50 bin TL’ye kadar, yıllık gelir vergisine tabi olanlar da iki kefil ve ipotek ile 75 bin TL’ye kadar kredi kullanabilir. 60 aya kadar vade imkânının yanında ayda veya üç ayda bir ödeme imkânı da var. Bu kapsamda verilen kredilerden ilk yıl yüzde 0.40, sonraki yıllarda yüzde 0.50 faiz oranı uygulanmaktadır” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber