Marmara Denizi'nde avlanan balık miktarlarının azalması balık fiyatlarını rekor seviyede arttırdı. Gemlik Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Dalarel, vatandaşların uygun fiyatlarda balık alması için eylül ayını beklemesi gerektiğini söyledi.
Marmara Denizi'nde balık sayılarının azalması fiyatları rekor seviyeye çıkardı. Av yasağının sona erdiği eylül ayında 3 TL'ye kadar düşen hamsi fiyatları, şubat ayında 10 TL'ye kadar çıktı. Balıkçılar, balık sayılarının azalması sonucu vatandaşların önümüzdeki eylül ayına kadar ucuz balık götüremeyeceğini söylediler. Gemlik Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Dalarel, deniz suyunun soğumasıyla birlikte Karadeniz'den, Marmara, Ege ve Akdeniz'e göçün olduğunu söyledi. Bu göç sayesinde Marmara Denizi'nde balık veriminin yükseldiğini hatırlatan Dalarel, yaklaşık 5 ay boyunca halkın bol ve ucuza palamut tükettiğini kaydetti. Dalarel, "Bolluk sebebiyle halk bol ve ucuz balık tüketiyordu. İnsanlar, kaliteli protein kaynağına ulaşma imkanını balık sayesinde yakalıyordu" dedi.

"HAMSİ 10 TL OLDU"
Balıktaki bolluğun aralık ayına kadar soğuduğuna işaret eden Dalarel, "Ama artık bolluk ve ucuzluk dönemi sona erdi. Ocak, şubat ve mart ayları balık açısından en fakir aylardır. Göç balıkları, güneye, sıcak denizlere akın etti. Diğer balıklar da derinlere çekilerek kayboldular. Balık yok denecek kadar az. Durum böyle olunca da fiyatlar tavan yaptı. Eylül ayında 3 TL olan hamsini fiyatı şimdi 10 TL'den aşağı değil" diye konuştu.

"VATANDAŞ EYLÜL AYINI BEKLEYECEK"
Karadeniz yönüne tersine göçün nisan ayında başlayacağına işaret eden Dalarel, "Sıcak denizlerdeki balıklar, nisan ayında tekrar Karadeniz'e gidecek. Ancak 15 Nisan'da da av yasağı başlıyor. Dolayısıyla bol ve ucuz balık için önümüzdeki av yasağının biteceği eylül ayını bekleyeceğiz. Yapacak başka bir şey yok. Şu an denizde ne hamsi var ne istavrit. Artık vatandaş uzun bir süre evine ucuz balık götüremeyecek" dedi.
(YS-İHS-MO-E)

12.02.2013 12:17:09 TSI

Editör: Wan Haber