EXPO 2016'nın 2013 yılı ilk Yönetim Kurulu Toplantısının ardından basına açıklama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, EXPO 2016'nn temasının çiçek olduğunu ve bunun için kalıcı bir çiçek maskotu oluşturacaklarını söyledi.
Antalya EXPO 2016'nın 2013 yılı ilk Yönetim Kurulu Toplantısı, Antalya'da Rixos Downtown Otel'de yapıldı. Basına kapalı olarak gerçekleşen toplantının ardından açıklama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, toplantıda alınan kararlar ve yapılan sunumlarla ilgili ilgi verdi. EXPO 2016 Kanunu çıktıktan sonra ilk toplantının 4 Aralık 2012 tarihinde Ankara'da yapıldığını hatırlatan Bakan Eker, "Bugün yeni yılın ilk toplantısını Antalya'da düzenledik. 14 Aralık'ta EXPO Konseyi Antalya'da toplandı. EXPO Konseyi çok daha geniş bir katılımla daha çok yerel kuruluşların temsilcilerinin, belediyelerin, STK'ların, kuruluşların temsilcilerini katıldığı bir toplantı. EXPO Konseyi'nde 6 tane çalışma grubu oluşturuldu. Bunlar EXPO için ihtiyaç duyulan konularda çalışmalar yapacaklar" dedi.

TOPLANTIDA ALINAN KARARLAR
EXPO 2016 Yönetim Kurulu Toplantısı'nda bir takım kararlar alındığını söyleyen Bakan Eker, daha çok EXPO alanının altyapı hizmetleri ile yatırımcı kuruluşların yaptığı çalışmalar hakkında bilgi edindiklerini belirtti. Bakan Eker şöyle konuştu:
"Gerek Devlet Su İşleri, gerek Karayolları, gerek TEDAŞ, gerekse de ASAT, yani 4 yatırımcı kuruluştan hem EXPO alanına ulaşımla ilgili, hem Devlet Su İşleri'nin özellikle taşkın koruma ve drenaj ile ilgili bunlara karşı korunacak bir altyapı çalışmasının tamamlanması, hayata geçmesi ile ilgili sunum yapıldı. Karayollarında yine bir set yapılması ve onun üzerinden karayolu yapılması, TEDAŞ'ın o bölgede ihtiyaç duyulan enerjinin temini ile ilgili, ASAT'ın da hem içme suyunun temini, hem de atık suların oradan uzaklaştırılması ilgili çalışmaları var. Bunlarla ilgili sunuşlar aldık."

EXPO AJANS MERKEZİ
Bir aylık süre içerisinde Antalya merkezde Aspendos Bulvarı'nda 2 bin 5 yüz metrekarelik bir binanın EXPO Ajans Merkezi olarak kiralandığını belirten Bakan Eker, binada şu anda tamir ve tadilatı işlemleri başlatıldığını kaydetti. Ankara'da da küçük bir ofis kiralandığını ifade eden Bakan Eker, "EXPO 2016 Ajansı, kurumsal kimlik ve web sayfası tasarımı ile ilgili de çalışmalar yapılıyor. Daha önceden kaydedilmiş olan bir 'expo2016antalya.org.tr' esas olarak alınıp, 6 dilde hizmet verecek şekilde ulusal ve uluslararası görüş ve önerilerin yer alacağı bir web sayfası düşünülüyor. Bununla ilgili bir çalışma var. 4 tane yönetmelik hazırlandı. Bunlarla ilgili geçen ay bu yönetmelikler görüşe açıldı. Bu daha çok ajansın işleyişi ve çalışma usul ve esasları ile ilgili yönetmeliklerdi. Bunlardan kurum görüşleri alındı. Önümüzdeki hafta içerisinde bunların nihai şekli verilip, Başbakanlığa yayınlanmak üzere Resmi Gazete'ye gönderilecek. Bunlarla kurumsal manada işleyiş resmen başlamış olacak" dedi.

"36 TÜRDE 25 BİN AĞAÇ DİKİLECEK"
Bir ay içerisinde yapılacak olan ikinci bir çalışma ile ilgili de bilgi veren Bakan Eker, bir çalışma teknik ekibinin oluşturulduğunu belirterek, "Burada yönetim kurulu başkan vekili Antalya Valiliğimiz, Büyükşehir Belediye Başkanı, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı, Genel Sekreterimiz. Onlar burada çeşitli çalışmalar yapıyorlar, teknik ekipler EXPO bölgesinde ağaç çalışmasını tamamladı. 42 farklı türde bin 329 tane ağaç olduğu tespit edildi. Alan üzerindeki taslak alan planlama çalışmalarını da yaptılar. Ve kullanılacak olan ağaçların tespitleri yapıldı" diye konuştu.
Yapılan ön çalışmalar sonucu 36 türde yaklaşık 25 bin ağaç dikilmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Eker, bu alanda bir EXPO Ormanı oluşturulacağını söyledi. 8 Şubat tarihinde Yönetim Kurulu'nun tekrar toplanacağını kaydeden Bakan Eker, "Özellikle yatırımcı kuruluşların EXPO 2016 Kanunu fikri ortaya çıkmadan önce bu bölge ile ilgili hazırladıkları projeler vardı. Orta ve uzun vade için hazırlanan projelerin bir kısmının tadil edilmesi gerekiyor. EXPO ortaya çıkınca bu projelerin EXPO konsepti çerçevesinde değerlendirilmesi gerekiyor. Onlarla ilgili olarak da burada bu ay içerisinde teknik toplantı yapılacak" dedi. 2013 yılı Yönetim Kurulu Toplantısı'nda öne çıkan konularla ilgili de bilgi veren Bakan Eker şöyle konuştu:
"Antalya'da çok büyük bir turizm potansiyeli var. O nedenle Antalya'nın içinde yer alan ve Antalya'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin hepsinin ilgisini çekecek şekilde bir çalışma yapılması önerildi. Bu konuda mutabakat sağlandı. Bir de Antalya'da özellikle bir Sanayi ve Ticaret Odası bünyesinde kurulan bir grup var, Tanıtım A.Ş.. Tanıtım A.Ş'den uluslararası fuarlarda EXPO'nun tanıtımına katkı sağlayacak çalışmalar yapılması hususunda öneri geldi, onu da olumlu karşıladık."

"BİR ÇİÇEK SEMBOL SEÇİLECEK"
Antalya EXPO 2016 ile ilgili uzun vade için olan düşünceyi de açıklayan Bakan Eker, "Antalya EXPO ile ilgili uzun vadede bizim düşüncemiz şu: Burada bir maskot oluşturmak. Bu çok önemli. Burası endemik türü açısından da önemli. Bu EXPO'nun teması çiçek olduğu için ve burada da endemik bitkiler ve çiçek bakımından zengin olunduğu için biz bir çiçek seçip özellikle Antalya EXPO'nun düzenlendiği tarihte taze olarak bulunabilecek bir çiçeği sembol olarak seçip, onun üzerinden kalıcı, Antalya ile özdeşleşecek bir çiçek olması yönünde bir çalışma başlatmaya karar verdik. Onun üzerinde çalışılacak. Antalya EXPO 2016'yı sembolize edecek, kalıcı bir çiçek tespit edeceğiz. Bu çiçeğin Antalya EXPO'yu temsil edecek kalıcı bir varlık olarak değerlendiriyoruz. Antalya'nın tanıtımında ileride de devamlı kullanıla bilecek" ifadelerini kullandı.
Basın açıklamasının ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, kentten ayrılmak üzere Antalya Havalimanı'na gitti.
(UG-SK-OK-Y)

04.01.2013 18:18:50 TSI

Editör: Wan Haber