Çünkü çoğu zaman, engelli çocuklarına ya da anne babalarına bakacak olan kişiler evlerinde kalmaları ya da işlerinde sıklıkla müsaade istemeleri ve bu sebeple işten çıkarılma risklerini fazla olduğu görünmektedir. Ayrıca sağlıklı ya da bakıma muhtaç birçok insanda olmayan pek çok ihtiyaç, engelli ya da hasta insanlar için mevcuttur. Bu sebeple her aile evde bakım maaşı ve finans desteği almak ister. Peki, evde bakım maşı almak için mevcut olması gereken kriterler nelerdir? evde bakım maaşı nasıl alınır sorusunu yazımızın içerisinde bulabilirsiniz.

Evde Bakım Maaşı Almak İçin Gerekli Koşullar

Evde bakım maaşı almak için öncelikle uzman hekimler tarafından verilecek heyet raporu olarak isimlendirilen raporun alınması gerekmektedir. Bu raporda, engelli ya da bakıma muhtaç hastanın yüzdelik olarak bir oranla bakım maaşı alıp alamayacağı belirlenmiş olur. Fakat bu bakım maaşını almak için var olması gereken tek koşul değildir. Hasta bakım maaşına alacak heyet raporuna sahip olsa da bazen maddi yeterliliği olsa da bu maaşı alamayabilir. Bu maddi gelir ailenin birey sayısı ve bu sayının aile gelirine olan oranıyla belirlenmektedir. Bu oran şuanda üçte iki oranındadır. Asgari ücret olarak bilinen temel ücretin üçte ikisinden fazla ailede bir kişiye düşen gelir oranı mevcutsa o aileye bakım ücreti verilmesi mümkün değildir. Yani iki kişilik bir aileden tahmini olarak 1.694 liradan fazla bir gelir mevcutsa o aileye evde bakım gelir verilemez.

Evde Bakım Maaşı Nasıl Alınır?

Gerekli koşullar sağlanıp, kimlik, Heyet raporu, gelir durumuna yönelik yönetmelikte belirtilen evraklar sağlandıktan sonra Aile ve sosyal politikalardan sorumlu bakanlığın, kendi bölgemizde bulunan temsilciliğine müracaat edilerek işlemler yapılabilir. Bu konudaki değişmelerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın resmi internet sitesinden takip edilmesi mümkündür.

Editör: Wan Haber