Merkez Bankası'nın faiz artırımından sonra Başbakan Tayyip Erdoğan 'ın "B, C planları" için yeni bir ekonomik paket hazırlığı başlatıldı. 

Ekonomik paketin iki ayağı olacak. İlk ayak 5. demokratikleşme paketi ile gündeme gelecek. Bu paketin içinde kurallı piyasa ekonomisi sistemi kurulacak, ekonomik suç kavramı tanımlanacak. Bir suçun ekonomik suç olup olmadığına oluşturulacak kurullar karar verecek. İkinci ayakta reel sektörü rahatlatacak, yabancı sermayeyi teşvik edecek, uzun vadeli yatırım araçlarını cazip hale getirecek bir paket hazırlanacak. Ancak yabancı sermayenin kaçmasını engellemek için hazırlanacak teşvik paketinde atılacak fazla bir adım yok. Piyasalarda daha çok uzun vadeli yatırım araçlarının cazip hale getirilmesi için yeni bir adım atılabileceği belirtiliyor.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında serbest piyasa ekonomisinin tam olarak işlemesi için yeni çerçeve belirlenecek. AK Parti kurmaylarından edinilen bilgilere göre, Merkez Bankası'nın faiz kararından önce hazırlıklarına başlanan ve gelişmelerin ardından aciliyeti artan düzenleme, "kurallı serbest piyasa ekonomisi" esaslarına göre hazırlanıyor. Pakette, iç denetimin arttırılması, kayıtdışılığın önlenmesi gibi unsurlar olacak. Ekonomik suçlarla ve yolsuzluklarla mücadele kapsamında önemli değişikliklerin yer alacağı pakette, başta bağış ve yardımlar olmak üzere 'kayıtdışında' görünen para hareketlerinin kayıt altına alınmasının planlandığı iddia edildi. Pakette ekonomik suç kavramı da yer alacak. Çek için verilen hapis cezası kaldırılmıştı. Şimdi ekonomik suçlarla ilgili kapsamın genişletileceği belirtiliyor. Ancak bir suçun ekonomik suç olup olmadığına karar vermek için bir ekonomik kurullar oluşturulacak. Bu kurul karar verecek.

REEL SEKTÖRE TEŞVİK
Paketin ikinci ayağında reel sektör ve piyasa için yeni teşvikler getirilmesinin planlandığı belirtildi. Reel sektörü rahatlatmak için yatırımlara yönelik teşvik paketinin biran önce devreye alınacağı belirtildi. Enerji ve hammadde temini ile ilgili maliyetlere yönelik bir tedbirin paket içine alınabileceği kaydedildi. 6111 sayılı yasanın da ödemelerine yönelik yeni bir yapılandırma getirilebileceği ifade edildi. Taksitlerin aksatanlar için son ödeme Mart 2014'te. Ancak 36 taksitlik yapılandırma nedeniyle taksitlerini aksatanlara yeni bir yapılandırma imkanı verilebileceği belirtiliyor.

UZUN VADELİ YATIRIMA TEŞVİK
Yabancı sermayenin çıkışını engellemeye yönelik de bir paket olduğu kulislerde konuşulmaya başlandı. Ancak yabancı yatırımcılar için zaten birçok yatırım aracında vergi yani stopaj sıfır olarak uygulanıyor. Yabancı yatırımcılar için borsada işlem ücreti alındığı ancak bunun da yatırımcıları caydıracak noktada olmadığı kaydedildi. Bu nedenle uzun vadeli yatırım araçlarını teşvik edecek bazı adımlar atılabileceği ifade edildi.(Radikal)

Editör: Wan Haber