Gelir İdaresi Başkanlığı’nca her yıl geleneksel olarak kutlanan ve bu yıl da 24 Şubat-02 Mart 2014 tarihleri arasında 25’ncisi kutlanılan Vergi Haftası etkinlikleri kapsamında Erciş’te vergi rekortmenlerine ödülleri verildi. Erciş Vergi Dairesi Müdürlüğü ile Erciş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı’nın ortaklaşa düzenlediği tören, Kaymakamlık Çok Amaçlı Salonu’nda yapıldı. Törene Erciş Kaymakamı Barboros Baran, Erciş Belediye Başkan Vekili Süleyman Dadaş, Erciş Cumhuriyet Başsavcısı Kerem Arabacı, Erciş İşletme Fakültesi Dekan Yardımcısı Yar. Doç. Hüseyin Bal, Erciş Vergi Dairesi Müdürü Fatih Polar, Erciş Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Murat İzgi ile kamu kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı. Burada açılış konuşmasını yapan Erciş Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Murat İzgi, günümüz toplumlarının en önemli temel sorunlarının başında işsizliğin geldiği belirterek, “İlçemizdeki kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleri olarak önceliğimiz, ilçemizde istihdam sağlayan işletmelerin yanında olmak, onlara gerekli desteği sağlamak olmalıdır. 2011 yılında meydana gelen deprem sonrasında ekonomisi yerle bir olan ilçe esnafının yeniden ayağa kalkma mücadelesinde yalnız bırakılmaması gerekmektedir. Erciş Ticaret ve Sanayi Odası olarak her zaman esnafımızın yanında yer almaya devam edeceğiz. Çünkü biz inanıyoruz ki üretim olmaz ise kalkınma olmaz, kalkınma olmaz ise işsizlik çözülemez, işsizlik çözülmez ise, bizler huzur bulamayız. Bu bilinçle sorunların en kısa sürede çözüleceğine inancımız tamdır. Erciş Ticaret ve Sanayi Odası olarak elimizi taşın altına koymaya hazır olduğumuzu belirtir, 2012 yılında ilçemizde gelir ve kurumlar vergisi sıralamasında dereceye giren ve ilçemizin kalkınmasına büyük katkı sağlayan tüm iş adamalarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.


Erciş Vergi Dairesi Müdürü Fatih Polar ise konuşmasında, verginin önemine değindi. Ülke kalkınmasının olmazsa olmazı durumunda olan vergi gelirlerinin, konsolide bütçe giderlerinin yaklaşık yüzde 80’ini karşıladığını da anlatan Polar, “Bu noktada, 2013 yılında ilçemizde tahakkuk eden vergi gelirleri açısından önemli pay sahibi olmaları nedeniyle burada kendilerine ödül verilecek mükelleflerimizin bizler için değerini vurgulamak isterim. Bununla birlikte, belki burada ödül verilecek en çok vergi ödeyen mükelleflerimiz arasına adlarını yazdıramamış olan ancak, vergiye karşı uyumu üst düzeyde bulunan yüzlerce başka mükellefimizin bulunduğu da bir gerçektir. Dolayısıyla, gerek hiçbir cezalı işleme muhatap olmadan beyanname verme ödevlerini yerine getiren gerekse ödemelerini düzenli olarak yapan mükelleflerimizin de bizim için çok değerli olduklarını ifade etmek isterim. Bu itibarla, vergi haftamızı vergi rekortmenlerimiz kadar adları unutulmuş sanılan bu mükelleflerimize de ithaf ediyor ve 25’inci Vergi Haftası’nı kutlarken, aramızda bulunan siz değerli misafirlerimize, ülkemizin gelişimine sevgisi ve vergisi ile katkı sağlayan tüm mükelleflerimize ve bu mükelleflerimize özveriyle en iyi şekilde hizmet sunmaya çalışan değerli personelimize teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.


Erciş Kaymakamı Barboros Bana ise törende yaptığı konuşmada, kamunun yaptığı bütün yatırım ve hizmetlerin vergi gelirleriyle karşılandığını belirterek, “Eğitimden sağlığa, asayiş ve güvenliğe, belediyelerin alt yapısına kadar bütün hizmetlerin belli bir finansa ihtiyacı var. Devletin bu finans kaynaklarının en başında da vergi gelmektedir. Dolayısıyla ‘vergi kutsaldır’ sözünün mana bulduğu yer de burasıdır. Bugün burada ödül alan ve vergisini düzenli bir şekilde yatıran bütün mükelleflerimize şükranlarımı sunuyorum. Şu bilgiyi de arz etme ihtiyacı hissediyorum. Bölgemizde ne yazık ki vergi yatırma oranları düşük. Erciş’te baktığımızda 20'den fazla kurumumuz var. Bu kurumlardan sadece birinin vergisi şu an aklımda. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı olarak, 2013 yılında dağıtılan yardım miktarlarının, toplanan vergiden daha fazlası olduğunu biliyorum. İnşallah bu gibi etkinliklerin insanımızın vergi ödeme noktasındaki bilinicini artırır diye ümit ediyorum” ifadelerinde bulundu.
 

Konuşmaların ardından, ödül verme törenine geçildi. İlçede 2012 yılı Kurumlar Vergisi’nde birinciliği Silahtaroğlu İnş. Harf. Nak. Ve Tic adına İşadamı Murat Silahtaroğlu alırken, ikinciliği AKFA Beton İnşaat ve Madencilik ve Ticaret, üçüncülüğü de ALBA Hazır Beton İmalatı ve İnş.Nak. aldı. Gelir vergisinde ise Tahsin Nadiroğlu 1’nci, ,Zekeriya İnan 2’nci, Murat Sönmez ise 3’ncülüğü aldı. Gayri Menkul Sermaye İradı Vergisi'inde (GMSİ) Murat Silahtaroğlu, 2. Mahmut Erdinç, 3. ise Haydar Pekgöz aldı. Törende ayrıca, Erciş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı tarafından yılın başarılı spor adamı ödülüne ise Atletizm Milli Takım Antrenörlerinden İzzet Batmaz layık görüldü.

Editör: Wan Haber