Enflasyon Nedir, Nedenleri, Çeşitleri Nelerdir? Ürünler pahalı mı, maaşlar mutfak masraflarına bile yetişemiyor mu? Bunun sebebini mi merak ediyorsunuz? Enflasyon...

Genel itibariyle enflasyon hizmet ve mallara ilişkin genel fiyat seyrinin yükseldiği ve Dolayısıyla paranın satın alma gücünün düşmesi anlamına gelmektedir Merkez bankaları ekonominin problemi Siz işlevlerini yerine getirebilmesini sağlayabilmek amacıyla enflasyonu sınırlandırmaya ve deflasyon dan kaçınmaya yönelmektedirler.

Enflasyonun sonucu olarak bir para biriminin mal ya da hizmeti satın alma gücü düşmektedir örnek verilecek olursa enflasyon oranı %2 ise o zaman bir yıl içerisinde 1 dolara mal olabilen bir paket sigara gelecek sene içerisinde 1.02 dolara mal olacaktır. Mal ve hizmet satın alabilmek amacıyla daha çok paraya ihtiyaç duyulacağı için bu paranın örtülü değeri düşecektir.

Enflasyonun Sebepleri Nelerdir?
 

Genel itibariyle ekonomi literatüründe enflasyon kavramının kesinleşmiş ya da bir tek sebebi yoktur yalnız yaygın şekilde kullanılan birkaçı hipotez mevcuttur.

Enflasyon Çeşitleri

Talep Enflasyonu

Enflasyon mal ya da hizmet siğillere karşı talep artışının olmasından meydana gelmektedir Bu teori çok az mal çok fazla para olarak nitelendirilebilir diğer bir anlatım ile talep arz’dan daha hızlı bir şekilde gelişim gösteriyorsa fiyatlar artacaktır bu genellikle hızla büyüyen ekonomilerde görülmektedir.

Enflasyon Nedir

Maliyet Enflasyonu

Enflasyon mal ya da hizmet üreten firmaların üretim mekanizmalarındaki maliyetlerin yükseldiği zamandır. Bu olduğunda fiyatların arttırılması gerekecektir. Artan maliyetler, ücretler, vergiler ya da artan doğal kaynaklar ithalat maliyetleri gibi şeyleri içerebilir.

Para Enflasyonu

Enflasyon ekonomilerde bulunan ve meydana gelen aşırı bir şekilde oluşan ağır durumundan meydana gelmektedir. Diğer herhangi bir Meta gibi fiyatlarında arz ve talepleri belirlenmesidir. Çok fazla arz var ise o şeyin fiyatı düşecektir.

Enflasyonun Etkileri

Tüketicilerin talepleri değişiklik göstermektedir. Alıcı olarak hareket ettikleri zaman hizmet ya da mal fiyatlarının sabit kalmasını beklemektedirler. Fakat satıcı olarak mal ya da hizmet fiyatlarının artmasını beklerler. Fiyatların genel seyri yükseldiğinde Hem bir kazanan hem de bir kaybeden olur. Enflasyonun neticelerinin değerlendirilebilmesi amacıyla beklenen ya da öngörülmeyen Enflasyonun doğası gereği tanımlamak gerekecektir.

Editör: Wan Haber