İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Vakfı'nın yayın organı olan İTÜ Vakfı Dergisi, Türkiye'de enerji konusunu masaya yatırdı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Tamer Yıldız, dergiye verdiği röportajda, Türkiye'nin enerjinin şah damarı olduğunu dile getirerek, 10 yılda elektrik üretiminden, dağıtımına, iletimine kadar tüm enerji sektörüne 50 milyar dolarlık yatırım yapıldığını bunun da yüzde 61'nin özel sektör tarafından gerçekleştiğini söyledi. Bakan Yıldız, bugüne kadar enerji konusunda hiçbir yerde yayınlanmamış birçok sorunun cevabını vererek özellikle petrol ve doğal gaz boru hatları ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin 10 yıl önce sıfır düzeyinde olan rüzgâr enerjisin de, Avrupa'da ilk 10'a girdiği müjdesini de veren Bakan Yıldız, Akkuyu Nükleer santrali inşaatının 2014 yılında başlayacağını da belirtti.
Türkiye Kömür işletmeleri Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aktaş ise dergiye yaptığı açıklamada, Türkiye'nin sahip olduğu zengin linyit yataklarından bahsederek, mevcut kömür rezervlerinin Türkiye'ye ye 176 yıl yeteceğinin altının çizdi. Aktaş, TKİ'nin bünyesinde 30 bin kişiye istihdam sağladığını da dile getirdi. Dergide yer alan röportajda özellikle Cumhuriyetimizin 100.yılı olan 2023 yılına kadar tüm yerli potansiyellerimizin ekonomiye kazandırılacağını da belirten Aktaş, elektrik enerjisi üretim kapasitemizin de 100 bin MW'a çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi.
Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Kırşan da, bugüne kadar 13 elektrik dağıtım bölgesinin özelleştirilmesinin tamamlandığını hatırlatarak EÜAŞ'a ait HES'lerin büyük kısmının, termik santrallerinin de tamamının özelleştirilmesinin planlandığını söyledi.
Kırşan, yaptığı açıklamada özelleştirme faaliyetlerinin tamamlanmasıyla birlikte, kamunun finansman yükünün azalacağını, kayıp kaçaktan dolayı özellikle elektrik tüketicilerinin katlandığı maliyetlerin ciddi oranda düşeceğini, nakit akışı probleminin tamamen çözüleceğini, kesinti sayısı ve sürelerin de azalacağını belirtti.
İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Güven Ünal, "Türkiye Enerjide Dışa Bağımlılıktan Nasıl Kurtulur?" başlıklı makalesinde, ülkemizde olumsuz propagandalarla kömüre karşı bir önyargı oluştuğunu dile getirdi. Ünal, özellikle kömürden sıvı yakıt üretimi konusunda da detaylı bilgi vererek şehirlerin ısıtılmasında kömür yakan buhar santrallerinin özendirilmesine dikkat çekti.
(ÖK-ÖK-E)

12.02.2013 13:55:01 TSI

Editör: Wan Haber