Emlak vergisi ödemesi taşınmazın ikamet ettiği belediye üzerinden yapılmaktadır. Ancak bu işlemleri online olarak yapmak da mümkündür. Bunun için vatandaşlar PTT üzerinden havale yöntemi ile ödemelerini yapabilmektedir. Emlak vergisi başvurusu için vatandaşın taşınmazın yer aldığı belediyeye giderek başvuru yapması gerekmektedir. Bu kişilerin belediyeler üzerinden alacağı formu eksiksiz şekilde doldurması gerekmektedir. Başvuru için gerekli olan belgeler ise:

Tapu fotokopisi, Binalar için yapı kullanma izinlerinin fotokopisi, Binanın yer aldığı adres, Beyan sahibi olan kişinin ikamet ve arsa işyeri adresleri, Vergi numarasıyla TC kimlik numarası bilgileri gerekmektedir.

Emlak Vergisi Nereden Bakılır?

Emlak vergisi sorgulamak için vatandaşlar belediyelere başvuru yapabilmektedir. Bunun yanı sıra online olarak emlak vergisi sorgulamak da mümkündür. Emlak vergisini öğrenmek için:

Vatandaşların online olarak sorgulama yapabilmesi için e-belediye uygulamasını kullanması gerekmektedir. Bu alan üzerinden sorgulama ile beraber ödemeler de yapılabilmektedir. Bunun dışında Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden internet vergi dairesinden de sorgulama işlemleri yapılmaktadır. Sorgulama işlemlerinin yapılması için TC kimlik numarası ile beraber cüzdan seri no bilgilerinin girilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda vatandaşların anne kızlık soyadı bilgilerini de girmesi gerekmektedir. Güvenlik kodunun onaylanması ile beraber emlak vergi borcunu öğrenmek mümkündür.

Emlak Vergisi Borcumu Nasıl Öğrenebilirim?

Emlak vergi borcunu öğrenmek için vatandaşlar bireysel başvuru yapabilir ya da online olarak borçlarını sorgulayabilir. Bunun için:

Vatandaşın ikamet ettiği belediyelerin e-belediye sistemleri üzerinden sorgulama işlemleri yapılmaktadır. Aynı zamanda bu sistem üzerinden evrakların takibi de yapılmaktadır. Belediye eğer e-belediye hizmetini kullanmıyorsa, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet adrsi üzerinden borç ödemeleri yapılmaktadır. Bu sistemlere e-devlet sistem olan www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden ulaşmak mümkün olmaktadır. Bu yöntemler ile emlak vergisini öğrenmek mümkün değildir. Emlak vergisi sorgulamak için belediyelere bizzat başvurmak gerekmektedir.

Emlak Vergisi 2021

2021’da emlak vergisi taşınmaz sahiplerinin her iki senede bir ödemesi gereken, yasal bir vergidir. Emlak vergisi için ödenecek tutarların tamamı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenmektedir. Vatandaşlar borçlarını tek seferde ödeyebileceği gibi taksitle de ödeme başvuru yapabilmektedir. Emlak vergisi borcu taksidleri Mark ve Mayıs tarihleri arasında ödenmektedir. Emlak vergisinin ikinci taksidi ise Kasım ayı itibari ile ödenmektedir. Emlak vergisi borçları direkt olarak belediyelere ya da online olarak e-belediye hizmetleri ile ödenebilmektedir.

E-Belediye Emlak Vergisi

E- belediye’den emlak vergisi ödemeleri yapmak mümkündür. E-belediye Türkiye’deki bazı belediyeler tarafından kullanılan online bir sistemdir. E-belediye sistemine girebilmek için kişilerin e-devlet sistemine girmesi gerekmektedir. Bunun için:

İlk olarak 'www.turkiye.gov.tr' adresine giriş yapılması gerekmektedir. Sisteme TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapmak gerekmektedir. E-devlet şifresi olmayan vatandaşlar, herhangi bir PTT şubesinden e-devlet şifresi satın alabilmektedir. Ardından e-devlet kapısı üzerinden arama bölümüne ‘’Emlak Vergisi’’ yazmak gerekmektedir. Bu alan üzerinden talep edilen bilgilerin doldurulması ile sisteme giriş yapmak mümkün olmaktadır. Ardından emlak vergisi e-devlet üzerinden giriş yapılan e-belediyeler üzerinden sorgulanabilir.

Kimler Emlak Vergisi Ödemez?

Emlak vergisi ödemeyecek kişiler yasalar kapsamında belirlenmiştir. Buna göre emlak vergisi ödemeyecek olan kişiler:

Hiçbir geliri olmadığını ispat eden vatandaşlar emlak vergisinden muaf tutulmaktadır. Emekli olan vatandaşlar emlak vergisi ödememektedir. Gaziler ve şehit yakınlarından emlak vergisi alınmamaktadır. Dul ve yetimler için 200 metrekareyi geçmeyen tek meskenler için emlak vergisi alınmamaktadır. Bu grup dışında kalan tüm vatandaşlar emlak vergisi ödemek zorundadır. Arsa, arazi, mesken ve işyerleri için farklı tutarlarda emlak vergisi ödemesi yapılması gerekmektedir.

Vergi İndirimi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Vergi indirim başvurusu vergilerini ödeyemeyecek durumda olan vatandaşlar için hazırlanmaktadır. Vergi indiriminden faydalanmak isteyen vatandaşların maddi durumlarını ispat etmesi gerekmektedir. Buna göre vergi indiriminden yararlanmak isteyen vatandaşlar:

Vatandaşın hiçbir gelirinin olmadığını ispat eden meskenlere ait formların doldurulması gerekmektedir. Hiçbir geliri olmayan kişilerin tek meskenlerine ait taahhüt belgesi gerekmektedir. Tek meskeni olan emekli, dul ve yetimler vergi indiriminden faydalanabilmektedir. Tek meskeni olan engelli vatandaşlara ait indirimli bina vergisi formu talep edilmeli ve doldurulmalıdır. Aynı zamanda bu vatandaşların sağlık kurulu raporu da temin etmesi gerekmektedir. Tek meskeni olan şehitlerin dul ve yetimlerine ve gazilere ait formun doldurulması ve belediyelere verilmesi gerekmektedir. Emlak vergisi borcu için indirim bu koşullarda yapılmaktadır. Belirlenen şartların dışında kalan vatandaşların vergi indiriminden faydalanması mümkün değildir.

kaynak:alfahaberajansı

Editör: Wan Haber