Enerji alanında ne zaman normalleşme olacağı haberi geldi. Normalleşme süreci enerji için, 1 Temmuz’da başlayacak. Bu tarihten sonra faturalar normal seyrine devam edecek. Bu durumda borcu ödenmeyen abonelerin elektrik ve doğalgazları kesilebilecek.

Türkiye’de pandemin sonu normalleşme dönemi 1 Haziran’dan sonra resmen başladı. Enerji sektörü de bu alandan nasibini alarak normalleşme sürecini 1 Temmuz olarak açıkladı. Salgın döneminde enerji ile ilgili esnek bir politika izlendi ve ödenmeyen borçlar olmasına rağmen enerjide bir kesinti yaşanmadı. Ancak 1 Temmuzdan sonra enerji sektörü salgın öncesi dönemdeki gibi çalışmalarına devam edecek.

Elektrik Ve Doğalgazda Normalleşme Ne Anlama Geliyor?

Pandemi sonrasında normalleşme sürecine girecek olan elektrik ve doğalgaz, pandemi önceki döneminin aynısı şeklinde çalışmalarını sürdürecek. Yani bu faturalarını ödemeyenlerin elektrik ve doğalgazının kesilmesi manasına geliyor.  Bu anlamda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun(EPDK), elektrik ve doğalgaz alanındaki kararları uygulanacak. Bu kararlara göre tüketimler 25 günden az ve 35 günden fazla süreyle ölçülemeyecek. Bu süreçte borcunu ödemeyenlerin elektriği ve doğalgazı kesilecek.

Enerji Sektörünün temsilcileri pandemi sürecinde elektrik ve doğalgaz faturalarının daha az gelmesi için esnek çalışmalar yapıldığını ve normalleşme döneminde bu faturalarda artışlar olabileceğini duyurdu.

Elektrik Ve Doğalgazda Normalleşme Nasıl Olacak?

Biriken Borçlar Ne Kadar?

Pandemi sürecinde ödenmeyen doğalgaz faturalarının miktarı 795 milyon TL ve bunun 569.3 milyon TL’lik kısmını konutlar oluşturuyor. Sadece nisan ayı baz alındığında ise tüketici grubundan tahsil edilemeyen tutar 359 milyon TL oluyor. (Bu veriye İGDAŞ dahil değil)

Elektrikteki tahsilatlar ise pandemi döneminde yüzde 10 oranında bir düşüş gösteriyor. Sektör temsilcileri Türkiye’de elektriğin dağıtıldığı 21 bölge bulunduğunu ve bu bölgelerin elektrik hesaplarını kendileri yaptığını belirtiyor. Bu yüzden de bölgelerin tahsilatları farklılıklar gösteriyor. Tüm bölgelerin tahsilat açığı için şuan bir sayı verilemediği de belirtiliyor.

Editör: Wan Haber