Elektrik faturası desteğinde, ihtiyaç sahibi olduğu belirlenen ailelere nakdi desteğin yanı sıra; elektrik tüketim desteği de veriliyor.

Elektrik Desteği Şartları Nelerdir?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde geliştirilen sosyal projeler sayesinde ihtiyaç sahibi olduğu belirlenen ailelerin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için sosyal destekler sağlanmaktadır. Muhtaçlık durumu giderene kadar, şartları sağlayan ailelere “elektrik tüketim desteği” verilir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, elektrik desteğinden yararlanmak için gereken şartları belirlemiştir.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sunduğu elektrik fatura desteğinden faydalanmak için;

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na kayıtlı olunması gerekiyor. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafınca hane içinde, kişi başına düşen gelirin, asgari ücretin üçte birinden az olması gerekiyor. Bu oran ise 2020 yılı içinde 701 TL olarak belirlenmiştir. Sistemde kayıtlı olan kişilerin, elektrik tüketim destek talebini PTT şubelerinden iletmesi gerekiyor. Başvuru sırasında güncel elektrik faturası, başvuru yapan kişilerin yanında olmalıdır. Faturaya ilişkin sorgulama yapılır. Sorgulama sonucunda elektrik yardımına ilişkin hak elde edenlere nakdi olarak fatura bedeli verilmez. Sadece ilgili faturanın tutarından, destek miktarı düşülür. Devlet tarafından sağlanan destekten daha yüksek fatura bedeli olması durumunda, aradaki farkı hak sahibi aile tarafından ödenir.

Nasıl Başvuru Yapılır?

Elektrik faturası destek ödemelerinden faydalanmak isteyen vatandaşların, ikamet adresine bağlı bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları üzerinden başvurularını iletmesi gerekiyor. Elektrik faturası destek başvurusunda gerekli olan belgeler ise şöyle:

Başvuru dilekçesi, Hane içerisinde yaşayan fertlerin nüfus cüzdanı fotokopileri (Nüfus cüzdanları üzerinde TC Kimlik numarası bulunmak zorundadır) Güncel elektrik faturası

Elektrik faturası desteğinde, muhtarlıktan alınabilen “muhtaçlık belgesi” de ihtiyaç sahipliğinin ibrazı konusunda etkili bir belge durumundadır.

Elektrik Faturası Destek Tutarları Ne Kadar?

Elektrik faturası desteği, nakdi olarak sağlanmıyor. Fakat güncel fatura üzerinden her ay düzenli olarak ödeme gerçekleştiriliyor. Elektrik desteğinin tutarı, güncel fatura üzerinden tüketilen miktarı hesaplanarak bulunuyor.

Mesken tipi konutlardaki elektrik destek tutarının belirlenmesi, Enerji Piyasası Denetleme Kurumu aracılığı ile yapılıyor. Elektrik faturası desteği hesapları ise şöyle yapılıyor:

1 – 2 kişilik hanelere aylık 75 kilovasaat için 40 TL 3 kişilik hanelere aylık 100 kilovasaat için 53 TL 4 kişilik hanelere 125 kilovasaat için 67 TL 5+ kişilik hanelere 150 kilovasaat için 80 TL tutarlarında destek sağlanıyor.

kaynak:alfahaberajansı

Editör: Wan Haber