İlk çeyrekte COVİD19’dan dolayı ilk olarak önlemler alan ülke Çin olmuştu. Çin’in ardından yüzde 5,3 ile Fransa ve İtalya takip etti. Avrupa’nın en güçlü ekonomisi Almanya yüzde 2,2 daralırken Kanada ve İngiltere ekonomileri yüzde 2 küçülmeye gittiler. Gerileme düğer ülkelerde de devam etti; Brezilya yüzde 1,5, ABD ve Güney Kore yüzde 1,3, Meksika yüzde 1,2, Endonezya yüzde 0,7, Japonya ise yüzde 0,6, Avustralya yüzde 0,3 küçülmeye gitmiştir. Bu küçülmeye giden ülkeler arasında ise Türkiye gözlerden kaçmadı. COVID19’a rağmen G20 ye üye olan ülkeler arasında Türkiye’nin ilk çeyrekte büyümüş olması gözlerden kaçmadı. İlk çeyrekte 2019 yılının son çeyreğine göre Türkiye yüzde 0,6 büyüdü. Bu süreç içerisinde en fazla daralma 6,8 ile Çin’de oldu.

EKONOMİDE BÜYÜK BAŞARI!

VERİLERE GÖRE TÜRKİYE KAÇINCI SIRADA YER ALMAKTADIR?    

Nisan ayı verilerine göre G20 ülkeleri arasında Türkiye büyüme göstererek 17.sırada bulunmaktadır. Hatta Endonezya ile arasında yaklaşık olarak 6 milyar dolarlık bir fark kaldığı da belirlendi. Türkiye bu şekilde gelişim gösterirse mevcut durumunu koruyabilir mi?

Dünyanın en büyük ekonomilerinin yer aldığı G20 zirvesinde Türkiye’nin en yüksek işsizliğe sahipliğiyle üncü sırada yerini almıştı. Buna rağmen en çok büyümeyi gerçekleştiren Türkiye dördüncü sırada yer almıştır. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek geçtiğimiz günlerde Türk İhracatçılar Meclisi toplantısında: “ Türkiye küresel kriz sonrası dönemde bile yüzde 6,7’lik bir büyüme performansı ortaya koydu. Türkiye sadece güçlü büyümedi, dünyada gelir dağılımında adaletsizliğin arttığı, sıkıntıların had safhaya çıktığı bir dönemde kapsayıcı büyümeyi başarmıştır. Gelir dağılımında iyileştirmeyi sağlayan nadir OECD ülkelerinden bir tanesi Türkiye olmuştur. Öncü göstergelere bakarsanız Türkiye çok daha hızlı büyüyecek.” Şeklinde konuştu.

Türkiye’nin stratejik olarak konumu da göz önüne alındığında G20’de daha fazla öneme sahip olan ülkelerden biri haline gelecek. İlk çeyrekte büyük başarı gösteren Türkiye için ekonomi bundan sonra nasıl devam devam edecek? Sorusu akıllarda yer ediyor.

Editör: Wan Haber