Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak sigortalı çalışanların prim gün sayısı ve diğer şartları sağlamaları halinde emekli olmaları mümkündür. Prim gün sayısı, yaş ve sigortalılık süresi gibi şartları sağlayan kişiler emeklilik başvurusu yaptıklarında başvuru takibini günümüzde elektronik ortam üzerinden takip edebilmektedir.

Ülkemizde giderek yaygınlaşan elektronik sistem kullanımı sayesinde pek çok önemli resmi işlem internet üzerinden yapılabilmektedir. Bu sayede tüm resmi kurumlar ile uzun sürede gerçekleştirmek zorunda kalacağınız işlemleri dakikalar içinde elektronik ortam üzerinden yapmanız mümkündür. E-devlet emeklilik evrak takibi 4/A veya diğer sigortalılık dalları olsun fark etmeksizin tüm vatandaşlar tarafından kullanılabilir.  

DYS Evrak Takibi Nedir, Ne İşe Yarar?

Doküman Yönetim Sistemi kısa adıyla DYS, çeşitli bilgi, belge ve dokümanların elektronik ortam üzerinde saklanarak istenildiği zaman bu unsurlara kısa yoldan ulaşmayı sağlar. Ülkemizde e-devlet sistemi ile yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan elektronik resmi belge ve bilgi yönetimi kapsamında DYS hem vatandaşlar hem çeşitli kamu kurum ve kuruluşları açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir.

Özellikle Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen DYS hizmeti ile evrak takibini rahatlıkla yapabilir, geçmiş yıllara ait diğer belgeleri görüntüleyebilirsiniz. Kurum üzerinden yapmanız gereken hemen hemen tüm işlemleri elektronik ortam üzerine taşıyan SGK, e- devlet başta olmak üzere kendi uygulamaları dahil birçok farklı yöntem ile internet üzerinden hizmet vermektedir.

SGK evrak doğrulama, Sorgulama, Belge talep etme, Başvuru yapma vb.

Daha birçok farklı işlem internet üzerinden yapılabilmektedir. Sistem üzerinden belge takibi gerçekleştirmek için e-devlet şifresine sahip olmanız yeterlidir. Bunun dışında vatandaşlardan herhangi bir şey istenmez. İster SGK uygulaması üzerinden doğrudan sisteme giriş yapabilir isterseniz de e - devlet üzerinden direkt uygulamaya yönlendirilebilirsiniz.

E-devlet Üzerinden DYS Takibi Nasıl Yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden evrak takibi gerçekleştirmek isteyen kişiler e- devlet sistemi ile doğrudan uygulamaya yönlendirilerek SGK elektronik altyapısı üzerinden işlem gerçekleştirebilir. Bunun için e-devlet şifresi ve T.C. kimlik numarası yeterli olmaktadır. İnternet üzerinden e-devlet sistemine kimlik bilgileriniz ile giriş yaptıktan sonra: Sosyal Güvenlik Kurumu DYS Evrak Takip sistemine yönlendirilirsiniz.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlanan hizmet kapsamında SGK’nın kendi sayfasına ulaştıktan sonra sorgulama yapmak istediğiniz yılı seçerek işleme devam edebilirsiniz. Bu aşamadan sonra her hangi bir işlem yapmanıza gerek olmadan sorgulama yılına ait tüm unsurları detaylıca görüntüleyebilirsiniz.

Sosyal Güvenlik Kurumu İle Evrak Takibi

Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden 2010 yılına kadar olan belgelerin takibini DYS ile yapmanız mümkündür. Sosyal Güvenlik Kurumu sorgulama uygulaması üzerinden yıl seçerek rahatlıkla sorgulama yapabilirsiniz. Söz konusu işlemi gerçekleştirmek için önceden SGK kurumsal web sayfasını doğrudan kullanabiliyorken günümüzde bu işlem için e-devlet üzerinden kimlik bilgileriniz ile yönlendirilmeniz gerekmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumunun yanı sıra günümüzde DYS evrak takibi MEB başta olmak üzere önemli birçok kurum sistem üzerinden hizmet sağlamaktadır. Ülkemizde giderek yaygınlaşana elektronik devlet anlayışı kapsamında birçok resmi kurum ve kuruluşa ait resmi işlemleri internet üzerinden vatandaşların gerçekleştirmesi mümkün olmuştur. E-devlet şifresi ve T.C. kimlik numarası söz konusu işlemler için yeterli olmaktadır. E-devlet şifresine sahip olmayan kişilerin en yakın PTT şubeleri üzerinden şifrelerini temin etmeleri mümkündür.

Sosyal Güvenlik Kurumu DYS Evrak Takibi

Editör: Wan Haber