Bankalararası piyasada iki haftadır düşüş trendi içinde hareket eden dolar/TL, bugün bankalararası piyasada güne 2,1122 seviyesinden başladı.

Yerel seçimlerin ardından siyasi gerilimin azalması ve istikrarın devam edeceğine yönelik algının artması ile dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamaları dolar/TL'nin 26 Aralık 2013 tarihinden bu yana gördüğü en düşük seviye olan 2,0915'e gerilemesini sağladı.

Dolar/TL şu dakikada 2,10 seviyesinden alıcı bulurken, en yüksek 2,9068 ve en düşük 2,8800'i gören avro/TL şu dakikalarda 2,8845'ten işlem görüyor. 


"Dolar/TL'de 2,05'e geri çekilme görülebilir"

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, dolar/TL'de yaşanan gerilemede seçim öncesi başlayan ve seçim sonrası da devam eden para girişinin etkisinin olduğunu ifade etti.

TCMB Başkanı Başçı'nın dünkü açıklamalarından faizlerde indirim yapma isteklerinin olduğunu ancak, enflasyon ve yurt dışı gelişmelerin bu adımları atmada önemli olacağını anladıklarını söyleyen Paksoy, Başçı'nın açıklamalarının bankanın bağımsızlığı açısından da önemli olduğuna dikkati çekti.

Merkez Bankası'nın TL'de yaşanan değer kaybını önlemek adına aldığı kararlar ile döviz ve faiz tarafında öngörülebilirliği sağladığını aktaran Paksoy, nisan ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirim kararı alınmasa da TL zorunlu karşılıklara faiz ödenmesi ve munzam karşılık oranlarında indirim yapılarak bankaları likidite anlamında destekleyecek adımların atılabileceğini öngörüyor.

ABD ve Avrupa borsalarındaki hareketler ile Ukrayna-Rusya arasındaki siyasi tansiyonun da döviz ve emtia fiyatları üzerinde etkili olacağını ifade eden Paksoy, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) parasal genişlemeye yönünde bir adım atması halinde Türkiye'nin büyümesinin destekleneceğini ve bu konuda Merkez Bankası'nın elinin rahatlayacağını söyledi.

Paksoy, dolar/TL'de 2,08'in önemli destek seviyesi olduğunu bu seviyenin altına inilmesi durumunda 2,05'e kadar geri çekilmelerin yaşanabileceğini ifade ederek, 2,13 - 2,15 seviyelerinin direnç konumunda olacağını kaydediyor.

Editör: Wan Haber