Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (DAKA), 2014 yılı için açıkladığı ‘Güçlü Girişimcilik Mali Destek Programı’ (GMDP) bilgilendirme çalışmaları kapsamında Kocaeli’nde iş adamlarıyla bir araya geldi. Toplantıya DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, Program Yatırım Birim Başkanı Bade Altuner ve MARKA Genel Sekreteri Fatih Akbulut'un yanı sıra birçok iş adamı ve sanayici katıldı.
Marka Genel Sekreteri Dr. Fatih Akbulut’un evi sahipliğini yaptığı programda, Genel Sekreter Dr. Emin Yaşar Demirci ve DAKA ekibi yatırımcıları TRB2- bölgesine yatırıma davet etti.


Program kapsamında 2014 yılı ‘Güçlü Girişimcilik Mali Destek Programı’ ile TRB-2 bölgesinde yer alan Van, Muş, Bitlis, Hakkari illerine nitelikli ve stratejik yatırımların bölgeye kazandırılması hedefleniyor. Bu kapsamda, geçmiş yıllardan farklı olarak, yatırımlara hibe üst sınırı 2 milyon TL'ye çıkarıldı. Eş finansmanla 60 milyonun üzerinde yatırımın bölgeye kazandırılması öngörülüyor.
Programda bir sunum gerçekleştirerek uygulanacak teşvik hakkında açıklamalarda bulunan DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, "Yenilenebilir enerji dediğimiz, özellikle de güneş enerjisinden bahsetmek istiyorum. Bölgenin ciddi bir güneş enerjisi potansiyeli olduğunu ve Konya'dan sonra en yüksek kotanın Van'a verildiğini söylemeliyiz. Aynı zamanda yatırımcı ilgisi var. OSB'de yer tahsisini yaptığımız 80 milyon euro değerinde bir ekipman üretimine yönelik teşvik belgesi alındı. Alman ve Türk ortaklığıyla. Dolayısıyla o alanın ciddi bir yatırım alanı olduğunu, sadece enerji üretmek değil aynı zamanda enerjiyi üretecek ekipmanların üretimi açısından da ciddi bir yatırım alanı olduğunu söyleyeyim. Teşvik belgesi almanın şartı, yatırım tutarının 500 bin TL ve üzerinde olması gerekiyor. İşçi prim payı ödemesi be işveren pirim payı destekleri var. Faiz indirimi var. 1. ve 2. bölgede faiz indirimi yok. 3. bölgeden başlıyor ve en yüksek indirim 6. bölgede oluşuyor. Cari faizin 7 puanı hazine tarafından karşılanabiliyor. Sadece 6. bölgeye has iki tane destek var. Gelir vergisi stopaj desteği. Yani, işçilerinize ödediğiniz ücretin gelir vergisi stopajı 6. bölgede yok. Bir se sigorta pirim işçi payı 6. bölgede ödenmiyor, diğer tüm bölgelerde ödendiği halde. Bu tabi işçi maliyetleri açısından ciddi bir avantaj sağlıyor. Üst limiti 2 milyon liralık bir program ilan ettik. 200 bin de alt limit. Bize başvuran proje, aynı zamanda teşviğe başvurduğu vakit, proje dışında kalan tutar için, diyelim ki, 10 milyonluk bir yatırıma karar verdi, bizimle ilgili 2 milyon liralık kısmı, 4 milyon liralık bir proje yaptı, kalan 6 milyon lira için de teşvik belgesine bağladığı vakit bizden destek alma şansı 10 puan yükseliyor. Bizim burada 30 Mart itibariyle ödememiz gereken 4 milyon liralık borcumuz var. Siz bölgemizde bir teşvik belgesi alarak, verginizi maliyeye yatırmak yerine kendi işletmenize yatırabiliyorsunuz. Bunu ciddi anlamda bir nakdi yardım olarak da düşünebilirsiniz. Bu tutar yatırım tutarınızın yüzde 44'üne karşılık geliyor” dedi.


Genel Sekreter Demirci’den sonra söz alan Program Yatırım Birim Başkanı Bade Altuner ise katılımcılara teşvik kapsamında detaylı bilgi verdi. Altuner konuşmasında, “Toplam 20 milyon TL bir bütçemiz var. Sayın Genel Sekreterimin de dediği gibi azami tutar 2 milyon lira bu programda. Bu şimdiye kadar Kalkınma ajanslarının verdiği en yüksek tutar oldu. Asgari tutar da 200 bin lira. Yani 200 milyon ile 2 milyon lira arasında hibe için programa başvurulabiliyor. Programa yatırım teşvik belgesi sunarak da başvurmak mümkün. Kar amacı güden kuruşluların yatırım teşvikinden faydalanabileceği en yüksek tutar, en yüksek yüzde 50. Yani toplam yatırım bütçesinin yüzde 50’si hibe ile desteklenebiliyor. 6. Bölgede imalat sanayiinde yapılacak tüm yatırımlar bizim için öncelikli yatırım diyebiliriz. Kimler programa başvurabilir; küçük ve orta büyüklükte işletme tanımına uygun olmak gerekiyor. Sunacağınız teşvik belgeniz ne kadar büyükse yarışmada o derece öne geçiyorsunuz. Olnine başvuru için son tarihimiz 23 mart 2014. Evrakın fiziki teslimi için 28 Mart 2014 kadar bir süre var” diye konuştu.


Sunumların ardından DAKA ekibi, katılımcı iş adamlarının sorularını yanıtlayarak programı sonlandırdı.

Editör: Wan Haber