TÜMSİAD Okmeydan Şubesi’nde sanayici ve işadamlarıyla bir araya gelen DAKA heyeti, TRB-2 bölgesine bağlı Van, Muş, Bitlis ve Hakkari’nin yatırım potansiyelini anlattı. Yaklaşık 60 kişinin katıldığı bilgilendirme toplantısına katılan TÜMSİAD Van Şube Başkanı Göksel Yarız, kısa bir açılış konuşması yaptı. Bölgeye yatırımcı getirmek için Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın Türkiye’nin önemli sanayi kentlerinde yaptığı bilgilendirme programlarının başarılı bir şekilde devam etiğini kaydeden Yarız, çözüm süreci ile birlikte bölgede başlayan bahar havasının yatırımlarla taçlandırılmasını arzu ettiklerini söyledi. Hükümetin son zamanlarda çıkarmış olduğu bölgeye özel teşvik sistemi ve hibe desteklerini batıdaki yatırımcıların değerlendirmelerini istediklerini ifade eden Yarız, “Hükümetimiz bölgenin kalkınması için özel yatırım teşvikleri ve kalkınma ajansları aracılığıyla verdiği hibeler önemli imkanlardır. Anadolu’nun çeşitli kentlerinden gelerek İstanbul’da yatırım yapan değerli işadamlarımızı Van’a yatırım yapmaya davet ediyoruz” dedi.

“TÜMSİAD ÜYELERİNİ VAN’A YATIRIM YAPMAYA DAVET EDİYORUZ”
TÜMSİAD Genel Başkanı Dr. Hasan Sert ise; İran, K. Irak, Suriye ve Azerbaycan pazarını da göz önünde bulundurarak üyelerini TRB-2 bölgesine yatırım yapmalarını tavsiye etti. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) heyetinin bölgeye yatırım için il il gezmelerini son derece olumlu bulduklarını ve emeği geçenleri tebrik eden Sert, “DAKA, sunmuş olduğu imkanları bütün STK’lara anlatıyor. Buradaki avantajlı imkanları sunuyorlar. Kalkınma ajanslarının işadamlarına ve yatırımcılara sağladığı destekleri iyi algılanıp, iyi sorgulanıp, iyi özümseyip, oralara odaklanıp, oradaki ekonomiyi güçlendirerek, oradaki çalışmaları arttıracak performansı göstermemiz lazım. Bu da bize düşüyor. Şimdi İstanbul’da Kavacık’ta oturan bir kişi Büyükçemece’ye giderken 3-4 saatini harcıyor. Veya Büyükçekmece’den Sabiha Gökçen Havaalanı’na gidecek olan şahıs da günün en az 3-4 saatini harcayacak. Halbuki 4 saatte İstanbul’dan Van’a gidiyoruz, kahvaltımızı yapıp işe başlayacak noktaya geliyoruz. O zaman oralar uzak olmuyor. Bugünkü şartlarda İstanbul’da iş yapmanın zorluğundan daha az zorlukları yaşıyorsunuz. Doğuda yaşadığımız zorluklarda burada yaşadığımız zorluklar kadar yaşamıyoruz. Onun için buradaki yatırımlarımızın bir kısmını oralara götürmemiz gerekiyor. Dolayısıyla çift etkili bir katma değer elde etmiş oluyoruz. Hem biz kazanıyoruz, hem de orası kazanıyor. Orası bizim vatanımızın, milletimizin bir parçası. Yüreğimizin, canımızın bir parçası. Hem de oradaki istihdama ve kalkınmaya yardımcı olmuş oluyoruz. Onun için oradaki TRB-2 bölgesindeki avantajları iyi araştıralım bu olmazsa bile biz onları araştıracak durumdayız. Biz bunlardan nasıl istifade edebiliriz? Nasıl değerlendirebiliriz? Nasıl sonuçlandırabiliriz? Hem kendi şirketlerimizin güçlenmesi hem de oranın oradaki insanların şirketlerinin güçlenmesi, iki şehrin güçlenmesi, hem de ülkemizin güçlenmesi adına bu tür projeleri yapmak, uygulamak büyütmek ve yürütmek zorundayız” dedi.

“ORTAKLIK İŞ YAPACAK GİRİŞİMCİLERE ÖNCELİK VERİLECEK”
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci de, TÜMSİAD üyelerine TRB-2 bölgesine bağlı Van, Muş, Bitlis ve Hakkari illerinin yatırım potansiyelini anlattı. DAKA’nın bu yıl farklı bir mali destek programı uyguladığını anımsatan Demirci “DAKA’nın 2014 yılı için açıkladığı ‘Güçlü Girişimcilik Mali Destek Programı’nda hibe olarak en yüksek limit verilecek. Herhangi bir proje DAKA’dan 2 milyon liraya kadar hibe alabilecek. Bunun anlamı şu. 4 milyon liralık bir projenin 2 milyonu hibe, 2 milyonunu da eş finansmanla gerçekleştirilebilecek. Fakat biz bunu bir hibe programı olarak görmedik. Aynı zamanda bölgenin yatırım imkanlarının tanıtılması için bir vasıta olarak gördük. Aynı zamanda bunun bir amacı daha var. Aslında birlikte bir iş yapmayı öğrenmeliyiz. Bunun bir özelliği de aslında birlikte iş yapmak üzere yola çıkanlara biraz daha öncelik verecek bir program. Yani ortaklık kültürünü yaygınlaştırmaya çalışan projeler bizde daha öncelikli olarak değerlendirilecek ve değerlendirme sürecinde daha yüksek puan alacak. Destek alma şansları daha yüksek olacak. Başka bir amacımız daha var. Sadece ortaklıkla bölgeye götüreceğimiz sermaye değil aynı zamanda batıdaki yatırımcılarımızın girişimcilik ruhunu da, girişimcilik birikimlerini de bölge insanıyla paylaşmış olacak. Bu da aynı zamanda oldukça çok önemli. Ortaklık kültürü çok önemli. Biz ya ortak olarak var olmak ya da bu yarıştan tamamıyla elimizi çekmek zorundayız. Ortaklığı öğrenmek zorundayız. Zor bir iş olduğunu biliyorum, ama bir şekilde ortak olmayı, ortaklık kültürünü geliştirmeyi öğrenmeliyiz. Ortaklık yapamazsak yeteneklerimiz ne olursa olsun onun bir sınırı vardır. O sınıra geldiği vakitte onun ötesine geçemeyiz. DAKA heyeti olarak Van, Muş, Bitlis ve Hakkari’ye yatırım yapacak tüm girişimcilerimize her konuda destek olacağımızı ifade etmek istiyorum. TÜMSİAD Genel Başkanı Sayın Dr. Hasan Sert’in şahsında tüm üyelere gösterdikleri yakın ilgiden dolayı da teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Daha sonra DAKA Program Yönetim Birimi Başkanı Bade Altunel de yatırımcılara TRB-2 bölgesine yapılacak yatırımlarda hangi istisnaların sağlandığı ve başvuru hakkında bir sunum yaptı. Sıcak bir ortamda geçen ve yemeğin ikram edildiği toplantı sonunda ziyaret anısına TÜMSİAD Genel Başkanı Dr. Hasan Sert, DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci’ye bir plaket hediye etti.

Editör: Wan Haber