Karantina sürecine giren ülkemiz ve dünya ülkeleri işsizliğin artması ile yaşadığı ekonomik daralmanın normalleşme sürecine girilse dahi kolay kolay bitmeyeceğini gözler önüne serdi. Dünya ülkelerinin ekonomisinde yaşanan küçülmeler bu yıl ve gelecek yıl yani 2020 ve 2021 yıllarını arasında devam edecek. Bununla birlikte Küresel Ekonomik Görünüm Raporu küresel ekonominin son durumunu gözler önüne serdi. Bu rapor adeta şok etkisi yarattı. Pandemi ile savaşmak için evde kalıp sosyal mesafeye uygun davranarak süreci sürdüren dünya ülkeleri büyük bir ekonomik daralmaya girdi. Ekonomiyi kurtarmak adına çeşitli yöntemler uygulansa da, kurtarma paketleri, ekonomik daralmaya bir dur diyemedi. Bununla birlikte gelişmekte olan ülkeler daha zor bir sürecin içerisinde yer aldı.

Fithc Rating'in Güncellenen Raporundaki İlginç Başlığı

 Fithc Rating raporunu “corona virüs şoku genişliyor” başlığıyla yayınlamıştı. Raporun içeriğinde Avrupa ülkelerini bekleyen korkutucu bir tablo vardı. Dünya ekonomisinde bu yıl 4,6 bir küçülme dikkati çekti. Avrupa'nın en güçlü ekonomisine sahip Almanya’da bu yıl yüzde 6,7 'lik düşüş beklenirken İtalya ve İspanya en fazla ekonomik düşüşün yaşanacağı  Avrupa ülkeleri olarak saptandı. Bu iki ülkenin ekonomik düşüşü de yüzde 9' un üzerindedir. Rapora göre Fransa ise yüzde 9'luk bir daralma yaşayacaktır. İngiltere yüzde 7,8'lik bir daralma ile karşı karşıya kalacaktır. Dünya ekonomisini elinde tutan ABD ise yüzde 5,6 ile bu düşüşten payını alacaktır.

Covid-19 'un Ekonomiye Darbesi
 

Gelişmekte olan ülkeler ise Covid-19 salgınından aşağı yönlü revizyon paylarını yüzde 1,7 oranında azaltacaklardır. Ama bu ülkelere Çin dahil değildir. Hindistan ülkesi yüzde 5 oranında düşüş yaşarken yine Brezilya ülkesi ise yüzde 6 oranında bir küçülmeye gidecektir.

Covid-19 Sürecinde Türkiye

Bu süreçte ülkemizin yüzde 3 oranında bir ekonomik daralama yaşayacağı tahmin edilirken 2021 yılında yüzde 5 oranında büyüme göstereceği öngörüldü.

Editör: Wan Haber