Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak hava çiftçileri endişelendirmeye başladı. Şubat ayında 5-10 santimetre civarında olması gereken buğday boylarının 20 santimetreyi geçmesi çiftçileri endişelendirirken buğdayların su ihtiyacı da ayrı bir endişe kaynağı haline geldi. 


Sıcak havanın buğdaydaki verimi düşüreceği endişesini de taşıyan çiftçiler, “Eğer bu kuraklık devam ederse bütün ekili alanlarımız büyük zarar görecek. Kırıkhan'da Tahtaköprü barajından gelen su geçmişte kanalları doldurup koskoca Amik Ovası'nın her kesimini sularken, şu anda kanallar tamamen kurumuş durumda. Yıllardır çiftçilik yapıyoruz. Şubat ayında buğday sulayanı görmemiştik. Ama şu anda her bölgede kuyusu olan çiftçiler kuyularından su çekerek sulama işlemine başlamış durumda. Sıcaklığın 25 dereceye çıktığı bu günler devam ederse geleceğimiz karanlık olur" dediler.
 

AĞAÇLAR TAMAMEN ÇİÇEK AÇTI
Kırıkhan'da aşırı sıcaklar sebebiyle ağaçlar ise tamamen çiçek açmış durumda. Her yıl Nisan ayının başında çiçek açan ağaçlar şimdilerde Şubat ayında tamamen çiçek açarken, meyvecilikle uğraşan üreticiyi ve köylüleri korkutmaya başladı. Aşırı sıcaklar sebebiyle yalancı bahara aldanan ağaçların çiçek açması, önümüzdeki günlerde oluşacak yağışlı hava ve kuru soğuğun etkisiyle çiçeklerin dökülerek meyve veremez duruma geleceği belirtiliyor. Özellikle kayısı ve erik ağaçlarının tamamen çiçek açması büyük endişe yaratırken, meyve ticaretiyle uğraşan çiftçiler, "Bugüne kadar görmediğimiz bir olay. Allah sonunu hayır eylesin. Şimdi çiçek açan ağaçlar ilk soğuklarda çiçeğin dökülmesine sebep olur" diye konuştular.

Editör: Wan Haber