Tüm Türkiye genelinde 1 Ekim 2019 ile 30 Nisan 2020 tarihleri arasındaki dönemde yağış ortalamasının baz alınması suretiyle %6 gibi bir rakamın aşağısında gerçekleşmesi söz konusu iken bu ortalama bölgelerde çeşitli değişiklikler gösterdi. Ulusal hububat konseyinin açıklamış olduğu rapora göre söz konusu yağış, buğday için dengeli bir seyir izlemiştir. Oldu. Bu gelişmelerin etkisiyle altında Türkiye genelinde buğday Ekim alanlarında geçen yıla göre %3 dolayında artış gerçekleşirken makarnalık buğday üretiminde ise bu oran %10 civarlarında seyretti. Bu dönemde gübre kullanımı daha fiyatların dengeli bir şekilde seyretmesi sebebiyle bir önceki döneme göre artış yaşandı. Raporun sonuçlarına göre bu durum Rekolte artışı da beraberinde getirmeyi planlamaktadır. Türkiye’de uzun senelerden beri buğday ekimi alanı ortalaması 7 milyon hektar ve üretim ortalaması ise 19.7 milyon TL olarak gerçekleşti. Açıklanan rapora göre bu sene ise buğday üretiminin %2 artış kaydederek 20.1 milyon tona çıkacağı tahmin edilmektedir.

Arpa Üretiminde 2020 Senesinin Rekoru Kırılacak

Açıklanan rapora göre Arpa üretiminde ise 2009 senesinden bu yana 2.4 milyon hektar ile 3.0 milyon hektar arasında değişiklik gösteren alanlarda arpa ekimi gerçekleşti. Raporda, 2017 senesinden bu yana düzenli bir şekilde ekim alanı artmakla birlikte geçen üretim yılından belirgin bir şekilde artış ile 2.9 milyon hektar alanda arpa ekimi gerçekleşti.

Sanayide Yulaf Kullanımı Arttı

Tahıl ürünleri içerisinde Mısır bitkisinden sonra en yüksek yağ oranına sahip olan bitki yulaf da yüksek besin değerine sahip olması itibari ile ön plana çıkan diğer mamüllerin başında gelmektedir. Açıklanan rapor, bu ürünün bebek mamalarında, bisküvi ve ekmek imalatında kullanımının artmaya başladığını belirledi. Son 11 senede ekim alanı 86 bin hektar ile 113 bin hektar arasında üretimi ise 204 bin ton ile 265 bin ton arasında değişiklik gösteren yulafın bu üretim yılında 112 bin hektar alana ekildiği ve 265 bin ton üretim yapılacağı tahmin edilmektedir.

Editör: Wan Haber