Kripto paradaki iştah kabartan grafik her gün yeni rekorlara imza attı. Bitcoin'e para yatıranlar son 12 ayda yüzde 538 oranında kazandı. Ekonomistlerin ve merkez bankalarının "endişeliyiz" uyarılarına kimse kulak asmadı. En yoksul kesimler bile bu sevdaya kapıldı. Gözünü kırpmadan tüm birikimini sanal paraya yatırdı.

VAN'DA BİTCOİN MERAKI

Takvim Gazetesi'nin haberine göre Türkiye'de vatandaşlar Bitcoin'e merak salarak Google'da arama sayılarını çoğaltırken Van'daki arama rakamları göze çarptı. Ülkemizde en çok Van, Bingöl, Batman coin aradı ve büyük şehirleri solladı. Google arama sayılarını nüfusa oranla en az 1 en çok 100 olarak analiz ederken Van'da bu oran 80 olarak belirlendi.

BİTCOİN NEDİR? NASIL ALINIR?

2008 yılında "eşler arası elektronik nakit sistemi" tanımlamasıyla ortaya çıkan Bitcoin (BTC), herhangi bir merkezî otorite tarafından yönetilmeyen, Blockchain teknolojisi üzerine kurulu olan ve geleneksel para birimlerinden farklı çalışan bir dijital para birimidir. Kriptografik olarak güvence altına alındığı için Bitcoin bir "kripto para birimi" olarak anılmaktadır.

Bitcoin satın almanın en kolay yollarından biri kriptopara alım satım platformlarıdır. Günümüzde platformların neredeyse tamamı KYC (Know Your Costumer - Müşterini Tanı) ve AML (Anti-Money Laundering - Anti Kara Para Aklama) ilkelerine uymaktadır. Bu ilkeler doğrultusunda kullanıcılar kriptopara alım satım platformlarına kayıt olurken kimlik bilgilerini beyan etmek zorundadır. Platformların bazıları, kullanıcılarına kimlik bilgilerini beyan etmeksizin belli sınırları aşmamak suretiyle Bitcoin işlemleri yapmasına izin vermektedir.

Editör: Wan Haber