Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 'Türkiye Kazanacak' sloganıyla hazırlanan 'Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı'nı İstanbul Kongre Merkezi'nde açıkladı. Toplumun tüm kesimleri enflasyonla mücadele için bir araya geldi. Buna göre, binlerce marka ve firma ürünlerinde yıl sonuna kadar asgari yüzde 10 indirim yapacak. Elektrik ve doğalgaza yıl sonuna kadar zam yapılmayacak. KDV iadelerinin ödenme süreçleri hızlandırılacak. Bankalar 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere yüksek faizle kullandırılmış ticari kredilerin faiz oranlarında yüzde 10 indirim yapacak. Sebze ve meyve fiyatlarının ucuzlaması için Hal Yasası'nda değişiklik yapılacak. Gıdada fiyat dalgalanmalarının yakından takip edilmesi için ürün gözetim mekanizması süreci çalışması başlatıldı. Stokçulukla etkin mücadele edilecek. 

Bakanlar, iş insanları ve bankacıların katılımıyla düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Albayrak, göreve geldikleri ilk günden bu yana politikaların en başına enflasyonla mücadeleyi koyduklarını belirterek, "Bu harekete katılım için tüm firmalarımızdan asgari yüzde 10 indirim yapmaları ve bunu yıl sonuna kadar sürdürmeleri konusunda mutabakata vardık. Bu bir gönüllü kampanya. Yüzde 10 indirim alt limit. Firmalar bunun üzerine ne kadar çıkarlarsa destekleri de o kadar fazla olur, destekleri ne kadar fazla olursa milletimizin de teveccühü o oranda yüksek olur" dedi. Albayrak, vatandaşlara da indirim logolu ürünleri tercih etmeleri çağrısında bulunurken, "Bu suni süreci de geride bırakacağız" dedi.İndirim kampanyası için logo hazırlandığını söyleyen Bakan Berat Albayrak, "Bu logo ile dükkanlarımızı, ürünlerimizi, caddelerimizi, AVM'lerimizi adeta süsleyeceğiz. Yansıtılacak indirimler, halihazırda yapılan kampanyalara ek olacak. Burada enflasyon sepetindeki ürünlerin tüm markaları var" diye konuştu.

NELER VAR?

 En az yüzde 10 indirim: Enflasyonla mücadele hareketine katılan tüm firmalarla asgari yüzde 10 indirim kampanyası üzerinde mutabakata varıldı. İndirim kampanyasında enflasyon sepetindeki tüm kalemler olacak.
 Elektrik ve gaza zam yok: Elektrik ve doğalgaza yıl sonuna kadar zam yapılmayacak.
 KDV iadesi müjdesi: KDV iadelerinin ödenme süreçleri hızlandırılıyor. Yıl sonuna kadar başvurular neticelendirilecek. 2019 başından itibaren, başvurudan sonraki 10 gün içinde KDV iade talebinin yüzde 50'si inceleme beklenmeden ödenecek.
 Bankalardan faiz indirimi: Bankalar 1 Ağustos'tan sonra yüksek faizle kullandırılmış ticari kredilerin faiz oranlarında 10 Ekim'den itibaren yüzde 10 indirim yapacak.
 Hal yasası bu ay meclis'te: Sebze ve meyve fiyatlarının ucuzlaması için Hal Yasası'nda değişiklik yapılacak. Bu ay itibarıyla yasa Meclis'e gelecek. Komisyonculuk kaldırılacak.
 Dalgalanmaya yakın takip: Gıda ürünlerinde fiyat dalgalanmalarının yakından takip edilmesi için ürün gözetim mekanizması süreci çalışması başlatıldı. Vatandaşlar ALO175 Tüketici Danışma Hattı'na başvurabilecek. Stokçulukla etkin mücadele edilecek.


İŞ DÜNYASINDAN TAM DESTEK GELDİ

 TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: 81 il ve 160 ilçedeki odalarımız ve borsalarımızla birlikte enflasyonla mücadeleyi sahipleneceğiz.
 TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik: Programın başarısı için gereken ne varsa yapmaya hazırız.
 MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan: Enflasyon, hedeflerimizin önünde bir pranga gibi duruyor.
 TBB Başkanı Hüseyin Aydın: Nominal faiz hadlerinin daha aşağı seviyede olması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
 İTO Başkanı Şekib Avdagiç: Program reel sektörün artan maliyet enflasyonuna karşı kalıcı çözümler getiriyor.
 İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: Tüm paydaşların el ele mücadelesi enflasyona karşı set oluşturacaktır.
 TİM Başkanı İsmail Gülle: Açıklanan programın ihracat odaklı olması da bizleri ziyadesiyle mutlu etti.
 Yaşar Topluluğu: Tüm şirketlerimiz ve markalarımızla destek vermeye devam edeceğimizi belirtmek isteriz.
 TESK Başkanı Bendevi Palandöken: Programa esnaf ve sanatkar camiası olarak biz de destek veriyoruz.
 Sabancı Topluluğu: Regüle olmayan sektörlerde, üretimimiz olan ürünlerde indirim yapacağız.
 Orka Holding Başkanı Orakçıoğlu: Tüm markalı ürünlerimizde yüzde 20 indirime gidiyoruz.
 A101: Programa tam desteğimizi bildiririz.
 ATO Başkanı Gürsel Baran: Enflasyonla mücadele sadece bugünü değil, çocuklarımızın geleceğini etkileyeceği için de çok önemli. Bu nedenle biz de ATO olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız.
 Dış Ekonomik Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak: Enflasyonla mücadele sürdürülebilir ve istikrarlı bir büyüme için büyük öneme sahip.
 ASKON Başkanı Hasan Ali Cesur: Toplumun tüm kesimleri, bilinçli bir şekilde topyekun bu kampanyaya destek vermelidir.İNDİRİM BAŞLADI

 ZİNCİR marketler 50 üründe yüzde 10 indirim yapacak.
 ET Süt Kurumu 10 kalem üründe yüzde 10 indirim yaptı.
 2017'den beri zam yapmayan ÇAYKUR, bundan sonrada yapmayacak.
 SIVI ve toz gübrede 35 üründe yüzde 10 indirim yapılacak.
 TARKİM 30 bitki koruma ürününe yüzde 10 indirim yapacak.
 BEREKET Sigorta çiftçi sigortalarında yüzde 10 indirime gitti.
 İMECE Plastik ürünlerinde yüzde 10 indirim uygulayacak.
 DAMAT, Tween ve D'S'Damat ürünlerinde yüzde 20 indirim yapılacak.
 TUDORS gömlek fiyatlarında yüzde 10-50 indirime başladı.
 UN Sanayicileri Federasyonu ekmeklik unun çuval fiyatını 85 liraya çekti.
 ATATÜRK Orman Çiftliği 14 üründe fiyatları yüzde 10 indirdi.

DAYANIŞMAYA D&R KATKISI

Türkiye'nin en önemli perakende markalarından D&R, Türkiye genelinde 200'ü aşkın mağazasında yüzlerce çeşit ürünle, enflasyon ile mücadele için yürütülen milli dayanışmaya destek veriyor. D&R'da hem mağazalarda hem de online satış kanalında, kitaptan müziğe, elektronikten oyuncağa yüzbinlerce çeşit ürün cazip indirimlerle sunuluyor.

D&R Genel Müdürü Cem Eriç, hükümet, iş dünyası ve sivil toplum tarafından başlatılan enflasyonla mücadeleye D&R olarak destek verdiklerini belirterek, şöyle konuştu: "Bu konuda milli bir dayanışma içine girmeye, hükümetimiz ve iş dünyasıyla birlikte elimizi taşın altına koymaya hazırız. Kitap fuarımızda yüzbinlerce kitapta indirim veriyoruz. Ayrıca kitap dışı diğer kategorilerimizde de özel fiyatlar ve indirimler sunuyoruz. Bankalarla işbirliğiyle ödeme kolaylıkları sağlıyoruz.

Programın açıklandığı toplantıya Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli, Sanayi Bakanı Mustafa Varank, Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanı sıra iş insanları; Ahmet Nazif Zorlu, Tuncay Özilhan, Ahmet Çalık, Ferit Şahenk, Ali Koç, Suzan Sabancı, Bülent Eczacıbaşı, Ömer Koç, Ümit Boyner, Erol Bilecik, Ali Ülker, Süleyman Orakçıoğlu, Erdal Bahçıvan, Aziz Torun gibi çok sayıda isim katıldı. (TAKVİM)

Editör: Wan Haber