Mevduat faizleri yüzde 6’dan yüzde 7.5’e kadar çıktı.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özel bankalara faiz lobisi eleştirisi yapmasının ardından vatandaşlara devletin bankaları olduğunu hatırlatması, özel bankaları harekete geçirdi.
 
Özel bankaların yüzde 6'ya kadar indirdikleri mevduat faizlerini, kendilerinden devlet bankalarına mevduat kaçışını önlemek için 0.5 ile 1.5 puan arasında yukarı çektikleri öğrenildi. 4 büyük bankanın faizi bu yönde artırdığı belirtiliyor. Kamu bankalarının da rekabet edebilmek için aynı yönde hareket ettiği ifade ediliyor.
 
Bankacılar faiz artırımına neden olarak son dönemde daralan likiditeyi de gösteriyor. Bankacılık uzmanları mevduattaki bu artışın, 0.64 gibi tarihi düşük seviyeye inen kredi faizlerinde 2.5 puanlık artışa neden olabileceğini kaydediyor. Türkiye’de bono faizi oranları da düştüğü yüzde 5’in altından yüzde 6.5’e kadar yükselmiş durumda. Bu duruma neden olarak global likiditenin son bulacağı beklentilerinin yanı sıra gergin siyasi ortam da gösteriliyor.
 
HER BANKADAN 600 MİLYON
 
Borsadaki düşüşlerin ardından Akbank’ın piyasa değeri 300 milyon, İş Bankası ve Garanti’nin piyasa değerleri ise 600 milyon dolar geriledi. Eleştirilere maruz kalan holdinglerin hisseleri de dün değer kaybına uğradı. Sabancı Holding’deki değer kaybı 630 milyon dolar, Koç Holding’deki değer kaybı ise 462 milyon doları buldu.
Editör: Wan Haber