Bank Asya hisseleri bugün birinci seanstan itibaren işleme açıldı. 7 Ağustos tarihinde hisse sırası işleme kapatılan Bank Asya bugün açılışta anında yüzde 11,29 gerileyerek taban fiyat olan 1,10 liraya geriledi.

Öte yandan Bank Asya hisseleri ile ilgili Borsa İstanbul ‘dan açıklama geldi. Borsa İstanbul’dan KAP’a yapılan açıklamada Bank Asya hisselerinin kredili alım ve açığa satış işlemlerine kapalı olduğu ve brüt takas uygulamasına tabi olma durumunun devam ettiği ifade edildi.

Borsa İstanbul Bank Asya hissesinin işleme kapatılmasına gerekçe olarak ortaklık yapısındaki belirsizliği göstermişti. Bank Asya hisseleri kapatılmadan önce 1,24 lira seviyesinde bulunuyordu. 7 Ağustos tarihinde hisselerin işleme kapatıldığı gün Bank Asya hisseleri yüzde 5,34 değer kaybetmişti.

Geçtiğimiz hafta SPK Başkanı Vahdettin Ertaş en son alınan kararın mevcut kapalılık halinin devamı yönünde olduğunu söylerken “Yeni bir karar alınmadığı sürece kapalılık hali devam edecek” demişti.

DÜŞÜŞ İKİNCİ SEANSTA YÜZDE 20′Yİ AŞTI
Hisseleri 9 Mart 2009′ta 0.93 lira ile tarihi düşük seviyeyi gören Bank Asya, bugün Mart 2009′dan bu yana gördüğü en düşük seviyeye geriledi. Bank Asya’nın piyasa değeri hisselerin son işlem fiyatına göre yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 30 gerileyerek 891 milyon liraya indi. Sadece bugünkü işlemlerde bu gerilemenin yüzde 20′si yaşandı. Bank Asya hisseleri saat 15.00 itibariyle yüzde 20,16 düşüşle 0,99 TL.

BIST BAŞKANI TURHAN: KONU HASSAS, AÇIKLAMALAR YAZILI OLACAK
Katıldığı İstanbul Finans Zirvesi sonrasında gazetecilerin, Bank Asya hisselerinin tekrar işleme açılmasıyla ilgili sorularına yanıt veren Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, “Konu çok hassas, biz mümkün mertebe yazılı açıklama yoluyla konunun iletişimini sağlama taraftarıyız. Söyleyeceğimiz her şeyi yazılı açıklama ile yapacağız” dedi.

Turhan, hisselerin neden serbest marjla işleme açılmadığı yönündeki soru üzerine ise, “Öyle olacak diye bir mecburiyet yok. Bu konuda teknik değerlendirmemiz… bunun daha uygun olacağı yönünde” diye konuştu.

Fethullah Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen Bank Asya, 17 Aralık’ta Gülen cemaatinin hükümete darbe yapmaya teşebbüs ettiğini söyleyen ve o dönem Başbakan olan Tayyip Erdoğan tarafından hedef gösterilmişti. Bu dönemde mevduat çıkışı yaşayan bankanın finansal göstergeleri de bozulma sürecine girerken; Bank Asya’nın ikinci çeyrek net kârı, kredi hacmi, net kâr payı ile ücret ve komisyon gelirlerindeki daralmaya bağlı olarak yüzde 81 düşüşle 10.6 milyon liraya geriledi.

17 Aralık sürecinin ardından banka, Katarlı QIB ile stratejik ortaklık için münhasıran görüşmelere başlamış ve bu ortaklığın olması halinde sermaye artırımına gideceğini açıklamıştı. Ancak bankanın QIB ile ortaklık görüşmeleri sonuçsuz kalmıştı.

Bu gelişmeler sırasında, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, katılım bankası kurmak isteyen Ziraat Bankası’nın Bank Asya ile satın alma görüşmeleri yürüttüğünü açıklamış; ancak bu açıklamadan bir süre sonra Ziraat Bankası banka ile yaptığı resmi olmayan görüşmeleri sonlandırmıştı.

Birçok devlet kurumu da son 8 ayda Bank Asya ile çalışmaları sonlandırdı veya sonlandırma kararı aldı, bankadan varlıklarını çekti.

MÜŞTERİLERİ BANK ASYA’YI KURTARMAK İÇİN ARABALARINI SATIYOR
Birçok kişi parasını Bank Asya’ya yatırmak için, alışveriş yapılan internet sitelerinde arabasını satışa çıkardı. İnternete verilen bu ilanların çoğunda ‘Bank Asya için acil’ ibaresi yer alıyor. Arabasını satan birçok Bank Asya müşterisinin yanı sıra bankaları için gayrimenkullerini satışa çıkaranlar da var. Bank Asya’yı kurtarmak isteyen bazı kişiler ise başka bankalardan kredi çekip Bank Asya’ya yatıracaklarını söylüyor. (REUTERS, ZETE)

Editör: Wan Haber