Esnaf kefalet kredi kooperatifi borçlarının yapılandırılması tüketicilere çeşitli kolaylıklar sağlayacaktır. Borçlarının tamamını ödeyen esnaflara sıfır faiz oranı gibi mükemmel bir oran uygulanacak ve borçların 12 ay süreyle geri ödenmesini talep eden esnaflara %7 faiz oranı uygulanabileceği gibi aynı zamanda borçlarını 24 aylık süre zarfı içerisinde geri ödemek isteyen tüketiciler açısından %8 faiz avantajı uygulanacaktır.

Çekmiş oldukları kredi borçlarını 2020 senesine devreden esnaflar yapılandırma uygulamalarından faydalanacaktır.

Geçtiğimiz son birkaç sene içerisinde gazi ve şehit yakınlarına ise 48 ay vade avantajı uygulanırken aynı şekilde kredinin faiz oranları silinmiş deyip esnaf kefaletten kredi çekmiş ve belli bir takibe düşmüş olan ya da gecikmiş borcu bulunan tüketicilere ya da esnaflara da çeşitli yapılandırma avantajları tanınmaktadır. Bütün bu bilgiler göz önüne alındığında esnaf kefalet kredisi yapılandırma isimli başlığın değerlendirilmesi tüketicilere çok daha fazla fayda sağlayacaktır.

Esnaf Kefalet Kredisinde 2 Milyar Lira Değerinde Borç Yapılandırması Olacak

Esnaf ve kefalet kredisi borcu olan yurttaşların merakla bekledikleri müjdeli haber geldi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan bu müjdeli haberi kamuoyu ile paylaşırken “Esnaf ve Sanatkarlar kooperatifinden Kredi çekince de borçlarını ödemekte gerçekten zorlanan tüketicilerin ya da diğer esnafların borçları takipte olanları yapılandırmaya girecek ve ödeme kuvvetlerine göre belirlemeler oluşturulacaktır.” Dedi.

Bu uygulama kapsamında 2020 senesi borçlu ve bulunan sanatçılar ve esnafların fiillerinin gecikmekte olan borçlarının yaklaşık olarak 2,5 milyarlık kısmı yapılandırma kapsamına dahil edilecek.

Pandemi sebebiyle işyeri kirasını bile ödemekte gerçekten zorlanan tüketicilerin ve diğer esnafların var olan kredi borçlarını ödemekte zorlandıkları bu süre içerisinde esnaflara yapılandırma müjdesi esnaflar aracılığı ile büyük bir sevinç ile karşılandı. Gecikme faizi olarak yaklaşık olarak 322 trilyon esnaflardan düşülecektir. Esnaf kredi yapılandırma uygulamalarının kefalet ve Kredi Kooperatifi ortaklarına sağlanacaktır. Yapılandırma müjdesinin yanında aynı zamanda esnaflar bir de aynı mektup içerisinde bulunan muhtasar, KDV ve gelir vergisi 2. Taksitleri ile Sosyal Güvenlik Kurumu primlerinin ve ötelenmesine yönelik çeşitli kararların olduğu bir yapılandırma ve avantaj paketinden faydalanacaklar.

Borç Yapılandırma Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

Borcun yapılandırılması ile ilgili kararının verilmesinden sonra 2020 senesinde Esnaf ve Sanatkarlar kooperatiflerinden kredi çekmiş ve borç yapılandırmasına girecek olan esnaflar ve diğer tüketiciler bu kararın yürürlüğe girmesini merakla beklerken yapılandırma işlemlerinin de yürürlüğe gireceği belirtilmiştir.

Yapılandırma İşlemleri Ne Zaman Başlayacak?

Esnaf ve kefalet borcu olan esnafların ve tüketicilerin bu müjdeli haberin Gümrük ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından verilmesi sonrasında ve kararnamenin yürürlüğe gireceği tarih de belirtilirken yapılandırma işlemlerinin hangi tarihte başlayacağına dair bir bilgi verilmemiştir.

Yapılandırma uygulamalarından faydalanmak isteyen tüketici ve esnafların kredi kefalet kooperatiflerine yazılı bir şekilde başvurmaları gerekecektir. Başvuru gerçekleştiren esnafları ve diğer tüketicilerin yapılandırma başvurularında bulunmaları halinde tekrardan yapılandırmadan faydalanmaları söz konusu olacaktır. Bütün bunların yanı sıra aynı zamanda borçlarını yapılandırılacaklara dair bilgiler verildi. Borçlarını yapılandırmak isteyen esnaflar aşağıda belirtilmiş olan çeşitli işlemlerden faydalanacaklardır.

  • Esnaf ve kooperatif kredilerine kefil olmuş tüketiciler ve diğer vatandaşlar açısından yapılandırma işlemlerinden faydalanmak mümkün olacaktır. Bu nedenle yukarıda belirtilen tarihe kadar borç yapılandırması açısından başvuruda bulunulması gerekecektir.
  • Tüketicilerden borçlarını 12 ay gibi bir vade ile ödemek isteyen esnaflar açısından %7’lik bir faiz uygulamasından faydalanma söz konusu olacaktır.
  • İnan şekilde tüketicilerden borçlarını 24 aylık bir vade ile geri ödemesi senin esnaflara açısından %8’lik bir faiz uygulanmasından faydalanma söz konusu olacaktır.
  • Borçlarının ana paralarının tamamını ödemek isteyen tüketicilerin faiz oranlarının tamamı silinecektir.
  • 15 Temmuz şehit ve gazilerimizin Birinci ve İkinci derece yakınları olan kişiler 48 aylık vade ile borçlarını ödeyebilecekler ve böylelikle faiz uygulamalarına tabi tutulmayacaklardır.

Esnaf Kefalet Borçları Yapılandırma Hesapları

Esnaf ve kefalet borcu bulunan tüketicilerin ve diğer esnafların ödenme çeşitleri ve faiz oranlarını Yukarıdaki paragrafta siz değerli okurlarımız ile paylaşmıştık, yine bu şekilde siz değerli okullarımıza bir kez daha anlatmakta fayda olacaktır.

Esnaf ve kefalet borcu yapılandırmalarından faydalanan tüketicilerin faizleri anapara tutarlarına eklenmek suretiyle ve ilk taksidini peşin olarak alınması şeklinde olacaktır. Aynı şekilde 2020 senesinde esnaf ve kefalet borcu yapılandırmalarından faydalanacak olan esnafların başvuru işlemlerinin önümüzdeki birkaç gün içerisinde belirlenecektir

Editör: Wan Haber