Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan kaynaklarımızı 2023 yılına kadar yüzde 30'lar seviyesine getirmek istiyoruz" dedi.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Çarşamba Konferansı'na katıldı.
ESAM Genel Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe ESAM Başkanı Recai Kutan ev sahipliğine yaptı.
Yıldız, yaptığı konuşmada, dünyada 1,4 milyar insanın elektrikle tanışmadığına dikkat çekti. Yıldız, enerji kalemlerinin en büyük adaletsizlik kalemleri olarak görüldüğünü söyleyerek, enerji sektöründe bir ürünün pahalı olmadan diğer ürünün kullanışlı hale gelmediğini kaydetti.
2035 yılına kadar dünyanın enerji ihtiyacının karşılanması için 39 trilyon dolar yatırım yapılması gerektiğini kaydeden Yıldız, "Türkiye, özellikle son on yıl içerisinde büyüme rakamlarını dikkate aldığımızda, borçlanma limitleri dikkate aldığımızda, bir önceki yılın tasarruf miktarı, Türkiye'de bir sonraki yılın büyümesinden daha küçük olduğu için, uluslar arası sermayeye ihtiyaç hissedildi. Bizim politik olarak, koyduğumuz büyüme rakamları, bir önceki yılın tasarruf miktarlarından daima büyük oldu. Eğer büyümeye karar verdiyseniz, mutlaka uluslar arası sermaye ile enjekte etmeniz demektir" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin uluslar arası sermaye ile büyümeye karar verdiğini belirten Yıldız, "Türkiye, varlıklarını ister varlık satışıyla ister yap-işlet-devret modeli kredilendirme modelleriyle kamu ile özel sektörün paylaştığı bir değer, makuliyet içermesi gerekiyor. Makul rakam hassas şekilde belirlenmeye çalışıldı ve özel sektörün sağlığı, sıhhatinden sorumlu olduğumuz bir Türkiye enerji sektörü yapılandırıldı" şeklinde konuştu.
Enerji sorununu çözen ülkelerden biri olmak istediklerini söyleyen Yıldız, "Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan kaynaklarımızı 2023 yılına kadar yüzde 30'lar seviyesine getirmek istiyoruz. Türkiye'nin büyüme hızı kadar, belki ondan biraz daha fazla yenilenebilir enerji kaynaklarımızın daha hızlı büyüme şartı var demektir. Yerli kömürlerimizi yine teknoloji ile birlikte üretecek bir yapıyı kurguluyoruz" dedi.
Yerli kaynakların önemine değinen Yıldız, "Türkiye yerli kaynaklarını harekete geçiremediği kadar, ithal kaynaklarla ikame etmek zorundadır. Dışa bağımlılığımızı azaltacak, her türlü adımı atmamız lazım. Türkiye ekonomisi özellikle elektrik kullanımı itibariyle, kişi başına düşen elektrik miktarı ile katlanıyor" diye konuştu.
Yıldız, sektör büyüklüğünün hiçbir ülkenin siyasi iktidarın büyüklüğünden büyük olmadığını da sözlerine ekledi.
Kutan, Türkiye'nin enerji talebinin artığına değinerek, Türkiye'de bir kalkınma hamlesinin yaşandığına ve nüfus artışına dikkat çekti. Türkiye'de 1970 yılında kişi başı enerji tüketiminin 205 kilovat/saat olduğunu ifade eden Kutan 2010 yılında ise kişi başı enerji tüketiminin 2 bin 850 kilovat/saat olduğunu kaydetti.
(AUÖ-Eİ-Y)

19.12.2012 21:27:08 TSI

Editör: Wan Haber