Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, “Emeklilerimize Ramazan ve Kurban bayramlarında bin TL bayram ikramiyesi ödemeye başlayacağız. İkramiye ödemesini de önümüzdeki Ramazan Bayramı`nda yapacağız inşallah” dedi.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, “Emekliler, bu ülkenin kalkınmasında alın teri olan, emeği olan büyüklerimizdir.

Onlar için ne yapsak az kalır. AK Parti olarak emekliler önceliklerimiz arasındadır. Bunu da iktidarımızın ilk günlerinden bugüne kadar hep gösterdik. 2002 yılında ilk iktidara geldiğimizde emeklilere 75 ve 100 TL seyyanen zam ile başladık.

İlerleyen yıllarda da yine seyyanen zamlarımız oldu. Yine 2016 yılında 100 TL seyyanen zam yaptık. Dün Sayın Başbakanımızın açıkladığı paketle de yine emeklilerimize Ramazan ve Kurban bayramlarında biner TL bayram ikramiyesi ödemeye başlayacağız. İlk ikramiye ödemesini de önümüzdeki Ramazan Bayramı`nda yapacağız inşallah” ifadelerini kullandı.

Bu ödemeler ile birlikte 12,3 milyon vatandaşa dokunmuş olacaklarını belirten Bakan Sarıeroğlu, “İkramiye ödemesi dosya bazlı olacağından emeklinin kendisine bin TL ödenecek, ölüm aylığı alan dul, yetim ve ana, babalara aylık hisseleri oranında, iş kazası meslek hastalığından dolayı gelir alanlara ise iş göremezlik derecesi oranında ödeme yapılacaktır.

İkramiye, emeklilerimize yıllık 2 bin TL, ay bazında ise 166,7 TL'lik ilave artış olarak da değerlendirilebilir. Bu durumda emekli aylığı 800 TL olan kişi için ilave yüzde 20,8'lik artış, bin TL olan kişi için ilave yüzde 16,7'lik artış, bin 500 TL olan kişi için ilave yüzde 11,1'lik artış, 2 bin TL olan kişi için ilave yüzde 8,3'lük artış, sağlanmış olmaktadır. Tam olarak kapsama kimler giriyor diye soracak olursanız, kapsama Sosyal Güvenlik Kurumundan aylık alan SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı emeklileri, şehit yakını ve gaziler, vazife ve harp malullüğü aylığı alan er-erbaşlar, geçici köy korucuları, şeref aylığı sahipleri, şampiyon sporcular, Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri, terörden zarar görmesi nedeniyle aylık bağlanan siviller ile bunlardan hayatını kaybedenlerin hak sahipleri girmektedir. Düzenlemenin yıllık maliyeti 22,3 milyar TL'dir” diye konuştu.

Sosyal güvenlik destek prim borcunun silinmesi Pakette girişimci emeklileri de mutlu edecek bir düzenlemenin olduğunu belirten Sarıeroğlu, “Bilindiği gibi emekli olduktan sonra ticari faaliyet yapmak isteyen emeklilerimizin aylıklarından yüzde 15 oranında sosyal güvenlik destek primi kesilmekte idi. AK Parti olarak 2015 yılında önce bu oranı yüzde 10'a indirdik, 2016 yılında ise tamamen kaldırdık. Ancak, geçmişten kalan sosyal güvenlik destek prim borçlarını ödeyemeyen yaklaşık 300 bin emeklimizin olduğunu gördük. Şimdi yapacağımız düzenleme ile bu geçmişten kalan emeklilerimizin sosyal güvenlik destek prim borçlarını siliyoruz. Burada da emeklimize 1,3 milyarlık bir destek sağlamış olacağız” şeklinde konuştu.(İHA)

Editör: Wan Haber