Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Şanlıurfa'da Müstakil İş Adamları Derneği (MÜSİAD) üyeleriyle bir araya geldi.
Hilton Oteli'ndeki kahvaltıda MÜSİAD üyeleriyle bir araya gelen Bakan Çelik ve Bakan Eker'e, SGK Kurum Başkanı Fatih Acar, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu ve bürokratlar da eşlik etti. MÜSİAD Şanlıurfa Şube Başkanı Abdurrahman Yetgin, Bakan Çelik ve Bakan Eker'e teşekkür ederek başladığı konuşmasında, "Şanlıurfa'da çok güzel gelişmeler oldu. Ama Urfa öyle bir şehir ki hem göç aldığı için hem de nüfus arttığı için yetmiyor. Kentsel dönüşümle birlikte yeni yerleşim alanlarının kurulmasında çok fayda olacağını düşünüyorum" dedi.
Bakan Eker ise konuşmasında, Şanlıurfa'nın kalkınmasında en önemli sektör olan tarım ve hayvancılıkla ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi. Şanlıurfa'da bugün temeli atılacak olan organize besi sanayiinin Türkiye'nin en büyük tesisi olduğunu belirten Bakan Eker, bu tesisle hayvancılığın mağaralardan çıkacağını söyledi. Bakan Eker, "Bugün Türkiye'nin en büyük organize besi sanayiinin temelini atıyoruz. Bu iki bakımdan çok önemli; hem hayvancılık potansiyelinin gelişmesi için çok önemli. 855 hektar arazi üzerine kuruluyor. Türkiye'nin en büyüğü ve bunun alt yapı yatırımları 27 trilyon. Yüz binlerce hayvanın besiye alınabileceği büyük organize husus. Diğer önemli sebebi ise şu; Şanlıurfa'da mağaralarda hayvancılık yapılmaya devam ediliyor. Bu tesisle birlikte hayvancılığı mağaralardan çıkartırsak, o mağaralar turizme kazandırılacak" diye konuştu.
Harran'ı ıslah etmek amacıyla yapılan 9 bin kilometrelik drenaj borusunun Türkiye'nin ve dünyanın en büyük sistemi olduğunu ifade eden Bakan Eker, "Şanlıurfa'nın 50 bin hektar arazisini kurtarmak için yerin altına 9 bin drenaj borusu yerleştirdik. Guinness'e bunun için başvurduk ve önümüzdeki ay bu ilan edilecek. Şanlıurfa'nın bozulmuş arazilerini ıslah etmek için uğraşıyoruz, hem de bunu dünyaya ilan ediyoruz. Bundan sonra bu sorunların yaşanmaması için eğitim programları kuruyoruz" dedi.

"DESTEKLEME ÖDEMELERİ MART'TA YAPILACAK"
Çiftçilere yapılan destekleme ödemelerinin Mart ayında başlayacağı müjdesini de veren Bakan Eker, "Mart ayının başında 80 milyon tutarında mazot, gübre ve toprak analizi ödemeleri, Mart sonunda ise buğday destelemeleri ödemeleri yapılacak" dedi.
Bakan Eker, Şanlıurfa'nın bu bağlamda Türkiye'nin en çok destek aldığı şehir olduğunu da vurgulayarak, "Bu bölgedeki köylere ilave sosyal bir takım hizmetler götürüyoruz. Yani tarım reformu bize göre odur. Bir kalkınmaya vesile olması lazım. Tarıma dayalı sanayinin gelişmesini, Şanlıurfa'nın gerçekten bu imkanlardan yararlanmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.
İmralı görüşmelerine de değinen Eker, "Amaç devlet bu kadar büyük imkanları buraya sunuyorsa, sizlerin de destek olması lazım. Bu süreci hayırla milletimizin birlik ve beraberliğini tesis etmek için başarırsak Şanlıurfa o zaman Türkiye'nin yıldızı, parlayan şehirlerinden olacak" dedi.
Bakan Çelik ise, geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa'ya gelen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "Güneydoğu'ya yatırım yapılmadığı için göçlerin yaşandığı, hatta halkın bu adaletsizlikten dolayı dağa çıktığı" sözlerinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:
"Yaşanan sosyal hizmetler ve terör hadiselerinde hep yatırımlar ele alındı. Yatırımların hep batıya yapıldığı söylendi. Bu teşviklerle amacımız kişi doğduğu yerde doysun. Türkiye'nin bütün toprak parçaları eşittir. Kişi doğduğu yerde doysun. Türkiye ülkeler arasında rekabeti artırırken, kendi içerisinde 81 il arasındaki dengesizliği ortadan kaldırmayı çalışıyor."
(RÇ-CC-E)

20.02.2013 12:33:01 TSI

Editör: Wan Haber