Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2012 yılında Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da devam eden sıkıntılara rağmen, 152 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamını yakaladıklarını belirterek, "Ümit ediyorum ki, bu sene 160 milyar doları yakalayacağız" dedi.
Ekonomi Bakanı Çağlayan, Mersin'in en işlek caddelerinden biri olan Hastane Caddesi'nde esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi. Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz ve kalabalık bir partili grubunun eşlik ettiği Bakan Çağlayan, mağazalara, dükkanlara girerek, işyeri sahipleri ve çalışanlarla sohbet etti.
Gezisi sırasında basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Çağlayan, bundan sonra sürekli sahada olacaklarını, vatandaşla daha sık bir araya geleceklerini söyledi. 2023 hedefi ve ihracat rakamlarına ilişkin bir soru üzerine Çağlayan, bu sene ihracat pazarında yaşanan ciddi sıkıntılara rağmen Türkiye'nin ihracatının yarısını yaptığı Avrupa'da ekonomik sıkıntıların hala devam ettiğini kaydetti. Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki sıkıntıların da sürdüğüne işaret eden Çağlayan, "Ama biz ihracatımızı Allah'a şükürler olsun ki, 2011 yılına nazaran yüzde 12,2 artırdık ve cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracatını, 152 milyar doları yakaladık. Ümit ediyorum bu sene 160 milyar dolar ihracatçılarımız hedef koydular, inşallah onu yakalayacağız. Durmak yok, yola devam. 2023 yılı hedefi 500 milyar dolara doğru yola devam ediyoruz" diye konuştu.
Mersin ihracatının 2012'de gerilemesini de değerlendiren Çağlayan, "Mersin, 10 yıl önceye göre kıyaslanamayacak kadar önemli bir yapıya sahip oldu. Mersin'in ihracat yapmış olduğu ülke sayısı 171'i geçmiş durumda şu anda ve Türkiye'nin en büyük ihracat yapan 16 ili arasında. Ama Mersin için yeterli performans değil bu. Bizim niyetimiz inşallah Mersin'i 2023'te 10 milyar dolar ihracat yapan bir il haline getirmek" ifadelerini kullandı.
Borsa ile ilgili bir soruyu da yanıtlayan Çağlayan, "Şükürler olsun, borsa, ekonominin büyümesi, gelişmesi, siyasi istikrar ve güvene paralel olarak büyüyor. Borsa sayesinde şirketlerimizin değeri artıyor. Borsanın değerinin yükselmesi, borsadaki bütün şirketlerin değerinin artması demek" şeklinde konuştu.

"AK PARTİ MERSİN'DE DE ALIŞKANLIK OLACAK"
Yerel seçimler ve AK Parti'nin Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adayına ilişkin soruyu da yanıtlayan Bakan Çağlayan, parti olarak 2011 genel seçimlerinde Mersin'de birinci oldukları gün seçim startını verdiklerini vurguladı. Seçimden seçime ortaya çıkanlardan olmadıklarının altını çizen Çağlayan, şöyle devam etti: "Milletvekili adayı olduğum günden beri söylüyorum; Mersin'in her noktasında karış karış, adım adım olacağız. Sadece ben değil, arkadaşlarım da bunu sürekli yapıyor. Havaların normalleşmesini bekliyorduk, havalar normalleşti, şimdi esnafımızla beraberiz. Halkımızın bizden beklentisi, yerel yönetimlerde AK Parti'nin artık başarılarını görmek istiyorlar. Ben de kendilerine söylüyorum, mühür de oy da onların elinde, inşallah Mersin halkı, bugün yönetilemeyen Mersin'i AK Parti'li kadrolara verecek, Türkiye'nin diğer illerinde olduğu gibi Mersin de hak ettiği en güzel başarıları yaşayacak, AK Parti alışkanlık olacak, diğerlerinde olduğu gibi."

"BEN BAKANIM. BÜYÜKŞEHİR ADAYLIĞIYLA İLGİLİ DÜŞÜNCEM YOK"
AK Parti'nin Büyükşehir adayı konusunda isminin geçtiğini de dile getiren Çağlayan, şunları söyledi: "Sağ olsunlar benim ismim çok akıllarından geçiyor. Arkadaşlar, ben Mersin milletvekiliyim ve Sayın Başbakanımızın görevlendirmesiyle Ekonomi Bakanıyım. 6 yıldır bakanlık yapıyorum. Benim Büyükşehir Belediye Başkanlığına adaylık konusunda hiçbir düşüncem olmadığını daha evvel beyan etmiştim. Vatandaşımızın gönlünden geçenlere teşekkür ediyorum. Ama Mersin'de ne babayiğitler daha çıkartılır. Şimdi siz bekleyin, sabredin. Günü geldiğinde Mersin Büyükşehir başta olmak üzere 13 ilçemizde tek tek adaylarımızı göreceksiniz, Mersin çok babayiğitler çıkartacak. Biz Mersin Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere 13 ilçenin 13'üne de adayız. Allahın izniyle Mersin halkında da bu heyecanı ve arzuyu görüyoruz. Tekrar söylüyorum, ben Ekonomi Bakanıyım, görevim 2015 yılına kadar devam edecek. 2015'ten sonrası tabi sayın başbakanımızın, parti kurullarının takdirinde."
(KYM-AKL-E)

21.01.2013 16:15:19 TSI

Editör: Wan Haber