Yürürlüğe giren torba yasa, vatandaşların BAĞ-KUR’a bulunan borçlarını sildirme avantajı sağlarken, eski günlerini satın almak isteyen vatandaşlar açısından da çeşitli indirim avantajlarını sunmaktadır. Gününü dolduranlar, böylelikle çok kolay bir şekilde emekli olacaktır. Torba yasada BAĞ-KUR’lulara tanınan emeklilik fırsatlarının bütün detayları bu haberde.

Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulan 7256 sayılı yasa kapsamında vatandaşların devlete bulunan borçlarına çeşitli yapılandırma avantajları tanınmaktadır. Yasa, aynı zamanda işverenlerin ve faaliyet gösterenlerin değişik haklarının da düzene sokulduğu bir istihdam paketini sunmaktadır. Burada, işverenlere önemli teşvikler sunuldu. Özellikle de ilave bir şekilde gerçekleştirilen istihdam uygulamasında işçilerin primlerini devlet üstlendi. Böylelikle yeni işçi alan işverenler prim yükünden kurtulmuş olacak.

Piyasada bulunan vergi borçları ve primlerin yapılandırılmasını kapsayan düzenleme ile milyonlarca yurttaş, borçlarını çok daha düşük enflasyon farkları ile ödeme avantajını yakalayacak. Hatta borcunu peşin bir şekilde ödemek isteyen yurttaşlar açısından bu farkın %90’ı silinmiş olacak. Taksitlerle borçlarını ödemek isteyen vatandaşlara da düşük oranlarda katsayı eklemesi gerçekleştirilecek. 18 eşit taksit halinde 2 yılda bir ödeme avantajıyla 36 aylık vade yapılabilecek.

Söz konusu bahsi geçen düzenlemenin kapsamında özellikle de BAĞ-KUR borcu bulunan vatandaşlar açısından da çok önemli avantajlar bulunmaktadır. Düzenleme ile ilgili bağ-kur’lu bir şekilde faaliyet gösteren vatandaşlara primleri açısından dondurma ya da yapılandırma ile canlandırılması yani ihya kolaylıkları sağlandı. Yapılandırmaya başvuran vatandaşlar, borçlarından çok kolay bir şekilde kurtulabileceği gibi 5 puanlık bir indirimden de faydalanacak.

Borçtan Kurtulma Avantajı

Vatandaşlar, BAĞ-KUR prim borçları ile ilgili 31 Aralık tarihine kadar başvuru yaparak yapılandırma avantajlarından faydalanabilecekler. İsteyen vatandaşlar peşin ödeyebilirler, isteyen vatandaşlar da 2’şer aylık dönemler şeklinde 18 eşit taksitte ödeme imkanından faydalanabilir. Borçların gecikme faizleri ve cezaları varsa silinecek, bunun yerine YİÜFE üzerinden hesaplama yapılacak.

BAĞ-KUR’la çalışan vatandaşlardan 31 Ekim 2020 tarihine kadar bulunan prim borçlarının düzenlenmesinin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ikinci ayın son zamanlarına kadar ödeme gerçekleştirmeyen vatandaşların veya kullandırmayan vatandaşların prim borçları siliniyorken borca ilişkin çeşitli hizmet süreleri de dondurulacak. Bu süreler, genel itibariyle emeklilik açısından geçerli olmayacak.

Editör: Wan Haber