Sigortası olmayan kişiler, emekli aylığı bağlatabilmek için isteğe bağlı sigorta uygulamasından yararlanıyor.

Ancak isteğe bağlı sigorta sistemi beraberinde birtakım zorlayıcı koşulları da getirmektedir. 2008 yılından önce tercihte bulunan kişiler hem Bağ-Kur ve SSK'dan hem de Emekli sandığı statüsünde ''isteğe bağlı'' şekilde sigortalı olma imkanı elde edebiliyordu.

Fakat 2008 yılında uygulamada meydana gelen değişiklik dolayısıyla SSK kapsamındaki isteğe bağlı sigorta sistemi kaldırılarak yerine bütün sigortalı vatandaşlar Bağ-Kur (4B) statüsünde değerlendirilmeye başladı.Durum böyle olunca Bağ-Kur'lu çalışan vatandaşlar SSK'ya oranla emeklilik olanağını sağlayabilmek açısından prim ödeme süresi daha da uzamaktadır.

Ancak Bağ-Kur'lu kişiler son 3,5 yıl SSK'lı çalışırsa erken emekli olabilecek. İşte binlerce kişinin merakla beklediği erken emeklilik ile ilgili tüm detaylar.

BAĞ-KUR'LULAR SON 3,5 YIL SSK'LI ÇALIŞIRSA…

İsteğe bağlı sigortalıların SSK statüsünde daha az primle daha erken emekli olmaları mümkün! İsteğe bağlı sigorta primi ödeyen kişiler, SSK statüsünde emekli olabilmek için hesaplama yapmalı. SSK'ya tabi olarak hangi yaşta emekli olabiliyorlarsa o tarihten geriye doğru 3.5 yıl (bin 261 gün) önce isteğe bağlı sigorta primi ödemeyi kesip 4/a (SSK) statüsünde bir işte çalışmaya başlamaları gerekmektedir.

Ayrıca, SSK statüsünde emekli aylığı Bağ-Kur'a göre yüzde 30'a varan oranda artar. Sosyal güvenlik sisteminde birden fazla statüde çalışması bulunanların son 7 yıldaki statüsüne bakılıyor. Son 7 yıl içinde en çok hangi statüde geçirilmişse o statüden emeklilik işlemleri yapılıyor.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA YAPTIRMANIN KOŞULLARI NELERDİR? HANGİ ŞARTLAR ARANIR?

İsteğe bağlı sigorta yaptırabilmek için aranan şartlar şöyle:

1)Sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içerisinde 30 günden az çalışmak ya da tam gün çalışmamak,

2)Zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak,

3)18 yaşını doldurmuş bulunmak,

4)Türkiye'de ikamet etmek,

5)Sosyal Güvenlik Kurumu'na isteğe bağlı sigorta talebinde bulunmak,

6)Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olmak. (TAKVİM)

 

Editör: Wan Haber