Aralık ayında sona yaklaştığımız şu günlerde milyonlarca vatandaşın merakla beklediği 2021 Asgari ücret zammı ile ilgili son dakika gelişmeleri yer alıyor. Çalışan vatandaşların alabilecekleri taban maaş olarak da tanımlanan asgari ücret her yıl komisyon üyeleri tarafında beli artışlar doğrultusunda belirleniyor.

Asgari ücret zammı
Son dakika asgari ücret zam tahmini. Merkez Bankası’nın son enflasyon raporunda 2020 yılı enflasyon rakamı yüzde 12.1 olarak tahmin edildi. Son yıllardaki artışlar dikkate alındığında 2021 yılında uygulanacak asgari ücretin yüzde 12’den daha yüksek bir oranda artırılması beklenebilir. Ancak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TOBB’un toplantısında dile getirdiği “acı reçete” sözlerini de dikkate almak gerekir. Acı reçetenin ücretleri kapsayıp kapsamadığı, asgari ücret görüşmeleri ile belli olacak. Net asgari ücret yüzde 12 artış yapıldığında 2 bin 603 TL, yüzde 15 artış yapıldığında ise 2 bin 673 TL’ye yükselecek.

Asgari ücret zamı ne kadar oldu?
Net asgari ücret ne kadar? Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Genel Kurulu'nda 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin görüşmelerinde konuştu. Kılıçdaroğlu, buradaki konuşmasında, asgari ücret 3 bin 100 TL olsun ve vergiden muaf olsun'' ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu 2020 yılı asgari ücret teklifini ise 2 bin 600 lira civarında olması gerektiğini söylemişti.

2021 asgari ücret ne kadar olur? 
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 2021 yılı asgari ücretin net 3 bin 800 lira olması gerektiğini açıkladı. Asgari ücret görüşmeleri sürerken en çılgın teklif ise Saadet Partisi (SP) Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman'dan geldi. Karaduman asgari ücretin yoksulluk sınırı olan 8 bin liranın altında olmaması gerektiğini dile getirdi. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da asgari ücretin net 3 bin 300 TL olması gerektiğini vurguladı.

Asgari ücret net ne zamn belli olur?
Asgari ücret belli oldu mu? Asgari ücret resmi olarak, 22 Aralık’ta son toplantısını yapacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından açıklanacak. 2021 yılı asgari ücret tutarının Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte 1 Ocak 31 Aralık 2021 için geçerli olan yeni asgari ücret böylelikle resmileşmiş olacak.

Editör: Wan Haber