2020 yılında geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını tamamladı. Bu toplantı ile birlikte işçi ile işveren arasında görüş ayrılıkları ortaya çıktı.  

Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın yapmış olduğu 2 bin 578 TL’lik yaşam maliyeti açıklamalarına atıfta bulunan işveren temsilcisi TİSK Genel Sekreteri tekrar açıklama yaptı. ‘’Asgari ücret geçim ücretini değil çalışanlara ödenebilecek en alt rakamı gösterir. Unutulmamalıdır ki işletmelere yansıyan olumsuzluklar çalışanlara da yansıyacaktır.’’ dedi.

TİSK Genel Sekreteri konuşmasına şu sözlerle devam etti: ‘’Asgari ücretin çalışanlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Hükümet tarafından 4 yıldır işverenlere verilen asgari ücret desteği için teşekkür ederiz. 1,5 milyona yakın genç işsizimiz var. Belirlenecek yeni asgari ücret ikinci yeni ekonomik programda yer alan işsizlik hedefine ulaşmak için önemli. Asgari ücretin siyasi polemiklere konu edilmemesini umuyoruz. Ayrıca asgari ücret desteğinin 20 TL olarak devam etmesini ve sosyal yardımların istihdamı destekleyecek şekilde yeniden değerlendirmesini talep ediyoruz.’’

PEKİ ASGARİ ÜCRET İÇİN İKİNCİ TOPLANTI NE ZAMAN YAPILACAK?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapacağı ikinci toplantı 10 Aralık’ta olacak. Heyet Türk-İş Genel Merkezinde bir araya gelecek.

Hükümetin ve TİSK’in bu toplantıda, enflasyon ve önümüzdeki yılın büyüme oranının göz önüne alınacağı bir teklif yapması bekleniyor.  Ancak yapılacak %15’lik bir zammın işçileri memnun etmeyeceği yapılan anketlerle ortaya çıkmış durumda.

SON GÖRÜŞME ARALIK 20’DE

Toplantılar ile ilgili bilgi veren Bakan Selçuk, ‘’2. Komisyon toplantısı Türk-İş’te, 3.toplantı TİSK’te son toplantı ise Aralık ayının son haftasında Bakanlığımızda yapılacak. 1 Ocak 2020’de yürürlüğe girecek olan asgari ücreti açıklıyor olacağız’’ dedi.

Editör: Wan Haber