Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yurtiçi Teşkilatlanma Komisyonu Başkanı Eyüp Uğur, Anadolu illerinin Türkiye ihracatındaki payının 55.7'ye ulaştığını söyledi.
MÜSİAD Denizli Şubesi, bölgesel iş görüşme toplantısına ev sahipliği yaparak, Ege ve Akdeniz bölgelerinden 170 işadamını ağırladı. Toplantıya Antalya, İzmir, Muğla, Aydın, Manisa, Afyonkarahisar,Uşak, Isparta ve MÜSİAD Genel Merkezi'nden üyeler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Yurtiçi Teşkilatlanma Komisyonu Başkanı Eyüp Uğur, gelecek yıllarda Çin, Afrika ve Latin Amerika'dan yeni müşteri şehirlerin ortaya çıkacağını belirterek şöyle konuştu: "Bunların alım gücü, son 10 senede 10 kattan fazla arttı. Yatırımlar arttı, ücretler yükseldi, tüketim alışkanlıkları değişti. Büyük bir hızla yenilikçi ve katma değerli ürünler, gelişmekte olan ülkelerde rağbet görür oldu. Şirketler olarak biz de ufkumuzu geniş tutmalıyız. Başarı hiçbir zaman tek başına elde edilmiyor. Beraber çalıştığınız ekibin yetkin ve güçlü olması gerekiyor. Bunun için de doğru ekip kurabilmek çok önemlidir."
2002 yılında Türkiye'nin toplam ihracatının 36 milyar dolar olduğunu kaydeden Uğur, şunları söyledi: "Bunun 21 milyar dolarlık kısmı, yani yüzde 58,2'si yalnızca İstanbul'da yapılmıştır. 2012 yılında bu oran yüzde 44,3'e kadar gerilemiştir. Rakamlara diğer taraftan baktığımızda Anadolu'nun 2002 yılında Türkiye ihracatından aldığı pay yüzde 41,8 iken bugün yüzde 55,7 olmuştur. Aynı yıl ihracatı 1 milyar doların üzerinde olan dört Anadolu kentimiz söz konusuyken bugün aralarında Denizli'nin de bulunduğu 16 kentimiz, 1 milyar doların üzerinde ihracat yapmaktadır. Allah nasip ederse bu sayı inşallah daha yukarılara çıkacaktır, zira küresel dengeler hızla değişmektedir. Güç merkezi, genç nüfusa sahip doğu ve güneye kaymaktadır. Önümüzdeki 10-15 sene içinde gelişmekte olan ülkelerdeki 400-500 kentin harcama hızı muazzam değişiklikler gösterecektir"
Konuşmaların ardından basım yayın, ambalaj, reklam, bilgi teknolojileri, dayanıklı tüketim ve mobilya, enerji ve çevre, gıda ve tarım, hizmet, inşaat, kimya-metal ve maden, lojistik, makine, otomotiv, sağlık, tekstil ve deri sektör kurulları 13 masada iş görüşmeleri yaptı.
(EV-SK-HO-Y)

12.02.2013 15:41:25 TSI

Editör: Wan Haber