İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların yatırımcıları güvenli limana itmesiyle Ekim ayının yıldızı altın oldu. Borsa İstanbul yüzde 10'dan fazla değer kaybederken gram altın ise yüzde 12,39 yükseldi. Altın fiyatları Kasım ayına ise düşüşle başladı.

Ons altın 2000 dolar seviyesinin altına sarkmasının ardından düşüşüne devam ederek 1979 dolar seviyesine geriledi. 

Buna paralel olarak gram altın da 1801 liraya düştü. 

Spot piyasada güncel altın satış fiyatları:

Çeyrek altın 3027 lira

Yarım altın 6005 lira

Tam altın 12075 lira

Cumhuriyet altını 11963 lira

Reşat altını 11995 lira

Gremse altın 30280 liradan satılıyor.

DOLAR GÜÇ KAZANIYOR

Fed'in faiz kararını açıklayacağı güne dolar kuru 28,31 TL'den başladı. Euro ise 29,91 TL'den başladı. Sterlin 34,38 lira; Rus Rublesi ise 0,3035 lira seviyesinde seyrediyor.

Bugün gözler Fed'in açıklayacağı faiz kararı ve ardından Fed Başkanı'nın açıklamalarında olacak. Piyasalar Fed'in politika faizini yüzde 5,25 - 5,50 arasında sabit bırakmasını bekliyor. Piyasalar 2024 ortalarından itibaren politika faizinde indirim bekliyor. 

Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan dün Kabine Toplantısı'nda enflasyona ilişkin olarak "Enflasyon meselesinde de gerekli tedbirleri alıyoruz. Fırsatçılara göz açtırmayacağız." dedi

Dün bütçe sunumunda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise "Çalışanları enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz" değerlendirmesinde bulundu. 

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, dezenflasyonist sürecin başladığına işaret ederek, kalıcı bir şekilde gelir dağılımını iyileştirmek, iş gücünün milli gelir içerisindeki payını artırmak, toplumun refahını kalıcı bir şekilde yükseltmek için dezenflasyon programını kararlılıkla uygulayacaklarını söyledi.

"Kişi başı milli gelir yüzde 5 büyüme ile nasıl artacak?" sorusunu yanıtlayan Şimşek, "Dezenflasyonist programlarda lira reel olarak değer kazanacak. Bizim rakamlarımız onu yansıtıyor. Bir hesap hatası yoktur." dedi.

Cari açık konusuna da değinen Şimşek, enflasyonu düşürmek için aldıkları tedbirin iç talebi sınırlayacağını kaydetti.

Merkez Bankası, yarın 2023 yılının son enflasyon raporunu açıklayacak. Merkez Bankası'nın enflasyon tahmininde yukarı yönlü güncellemeler yapması bekleniyor. Merkez Bankası, yılın 3. enflasyon raporunda 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 33 düzeyinde bulunuyor. 

Cuma günü ise Ekim ayı enflasyon rakamları açıklanacak. AA'nın düzenlediği ankete katılan ekonomistler yıllık enflasyonun yüzde 62,36'ya çıkmasını bekliyor.

Kaynak: Haber7
 

Editör: Ramazan Çetin