Döviz kurunda yaşanan artıştan dolayı akaryakıt ürünlerine peş peşe zam geldi. Benzinin litre fiyatına 1 lira 2 kuruş, motorinin litre fiyatına 1 lira 6 kuruş ve LPG'nin litre fiyatına 65 kuruş artış gerçekleşti. Benzinin litresi İstanbul'da 8,67 liradan 9,69 liraya, İzmir'de 8,74 liradan 9,76 liraya çıktı. Ankara'da ortalama 8,77 liradan satılan motorinin litre fiyatı 9,83 lira olurken motorinin litresi İstanbul'da 8,71 liradan 9,77 liraya, İzmir'de 8,79 liradan 9,85 liraya çıktı. LPG'nin litre fiyatı da Ankara'da ortalama 7,40 liradan 8,05 liraya, İstanbul'da 7,35 liradan 8 liraya ve İzmir'de 7,23 liradan 7,88 liraya yükseldi.  

‘Zam kuyrukları’ 

Uygulamaya konan zam öncesi Türkiye’nin çeşitli noktalarında vatandaşların akın akın benzin almaya gittiği görüldü. Van'da da zam öncesi bazı benzin istasyonlarında hareketlilik gözlemlendi. Van'da birçok taksici zamlardan sonra LPG’yi bırakıp benzine yöneldi. Konuyla ilgili Wan Haber’e konuşan Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul ile taksiciler zamlardan ötürü yaşadıkları sorunları dile getirdi.  

‘Zam almamız lazım’ 

Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul, araçların çalışamaz duruma geldiğini belirtti. Tuğrul, zam almaları gerektiğini dile getirerek, “Zamlar ülkemizi olumsuz etkilemiş durumda. Akaryakıta gelen bütün zam her ürüne yansıdı ve şu an bizim araçlarımız çalışamaz durumda. Biz 4. ayda bir zam almıştık, mazot o zaman 6 TL idi, şu an 10 TL olmuş. Sefere giden bir şoför 90 TL kazansa 100 TL akaryakıta veriyor. Bizim acilen zam almamız lazım. Arkadaşlarımızın bizden zam talebi var. Biz bunu Büyükşehir Belediyesine ilettik. Zammı almasak insanlar çalışamayacak durumda olacaklar. Çalışamadıkları için de ulaşım aksar” dedi. 

‘Daha önce böyle bir durumla karşılaşmadım’ 

Yaklaşık 40 yıldır Van’da taksicilik yapan Remzi Uray, daha önce böyle bir durumla karşılaşmadığını ifade ederek, “Ben 40 yıldır bu işi yapıyorum, daha önce böyle bir durumla karşılaşmadım. Sorunların altından kalkamıyoruz. Belediyeye, cemiyete, vergi dairesine, taksimetreye ücret ödüyoruz. Taksinin eskiden bir yağını değişsek 100 TL ödüyorduk, şimdi 500 TL oldu. Taksinin bir parçasını alıyorduk 40 TL’ye, şimdi 120 TL olmuş. Bu duruma bir çare bulunsun. Taksiciler esnafı olarak sorunların altından kalkamıyoruz. Evimize ekmek götüremiyoruz” ifadelerini kullandı.  

‘Zarar ediyoruz’ 

Taksici Necmi Tacir, kazançlarının yüzde 80’inin yakıta gittiğini belirterek, “LPG’ye zam geldiği zaman biz hep cebimizden zarar ediyoruz. Kazancımızın yüzde 80’i yakıta gidiyor. Ondan dolayı zarar ediyoruz. 3-4 ay önce LPG 4 TL idi, şimdi 8 TL oldu” dedi.  

‘Benzin daha tasarruflu’ 

Önceden LPG kullandıklarını, gelen zamlarla beraber benzine yöneldiklerini dile getiren taksici Ferit Çiftçi, “İşlerimiz iyi değil. Önceden 100 TL’lik tüp alıyorduk, şimdi o miktar 150 TL’ye çıktı. Eskiden LPG kullanıyorduk ama artık kullanmıyoruz. Bize göre benzin daha tasarruflu geliyor. O da pahalı ama ikisini kıyasladığımızda benzin daha tasarruflu geliyor” diye konuştu.

Fatma Polatcan / WanHaber.com

Editör: Wan Haber