Tüm çalışanların maaşını etkileyen bir diğer uygulama ise asgari geçim indirimidir. Asgari indirim ile birlikte çocuğu olanlara ek bir ödeme yapılacak. İndirim aileden aileye farklılık gösterecek. Bu farklılık Ailenin çocuk sayış, yaşı ve öğrenim durumuna göre belirlenecek Bu indirimden faydalanmak isteyenler beli başlı şartlara uymak zorundadır.

AGİ nedir?

Beli şartlar doğrultusundan hareket eden çalışanlara verilen asgari geçim indirimidir.

Asgari geçim indirimi ailede aileye farklılık göstererek verilen ek ücretlerdir. Bu ücretler çocuk sayısı, yaşı ve öğrenim durumu gibi birçok değişkene göre belirlenmektedir.

Bu hizmetten yaralanmak isteyenler il başta başvuru yapmaları gerek. Başvuru yapacak kişiler form doldurarak ilgili merkeze başvurularını gerçekleştirir.

AGİ’den kimler yararlanabilir?

AGİ’den bir çok çalışan yaralanma hakkına sahiptir. Bu kişiler, ücretli çalışanlar, emekliler ve SGDP bünyesinde çalışan kişilerdir. Kişiye verilecek ek ödemeler kişinin evlilik ve çocuk durumuna göre verilir. Bunun için asgari geçim indirimi kişiden kişiye farklılık göstermektedir.

AGİ formu nasıl doldurulur?

 Asgari geçim indiriminden yararlanmak isteyen kişilerin başvuru formu doldurması gerekir. Formda kişiye ait bilgiler sorulmaktadır. Bu bilgileri eksiksiz ve doğu bir şekilde veren kişilerin başvuruları değerlendirmeye alınacaktır. Kişi başvuru formunda temel kişisel bilgilerin yanı sıra hangi sigorta hizmetine bağlı ise ona ait bilgileri de doldurmaktadır. Bu şekilde kişiye ait sigorta bilgilerine ulaşılarak gerekli ödeme tutarı belirlenmektedir.

AGİ formuna eş ve çocuk bilgisi nasıl yazılmalıdır?

Asgari geçim indirimi formunda kişinin eşi ve çocuğuna ait bilgiler de yer almalıdır. Bu bilgileri eksiksiz dolduran kişiler araştırılarak o kişilere en uygun ek ödeme bağlanılmaktadır. Verilecek olan ek ödemeyi çocuğun durumu belirlerken, eşinin çalışıp çalışmaması da belirlemektedir. Çocuk konusunda öz ve üvey olarak ayrılmadan ek ödeme gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle kişiler çocuk bilgilerini de doğru bir şekilde başvuru formunda doldurmalıdır.

AGİ ödemesi nasıl hesaplanır?

çocuksuz veya evli eşi çalışan için yüzde 50, Çalışmayan eş için ilave yüzde 10 İlk çocuk için yüzde 7.5 İkinci çocuk için ilave yüzde 10 Üç ve sonraki çocuklar için ilave yüzde 5 oranında AGİ ek ödemesi verilmektedir. Ödemeden yararlanmak isteyen tüm çalışanlar başvuru yapma hakkına sahiptir. Başvurularını eksiksiz ve doğru bir şekilde yapan kişilerin başvuruları değerlendirmeye alınacaktır. Başvuru formunda yer alan sorulara yanlış ya da eksik bilgi veren kişilerin alacağı ek ödeme miktarı değişirken, bazı sorulara verilen yanlış cevaplar neticesinde kişilerin başvuruları geçersiz sayılacaktır. 

Editör: Wan Haber