AFYONKARAHİSAR - Afyonkarahisar'da gayrimenkul ve konut en iyi yatırım aracı olarak birinci sıradaki yerini koruyor. 2007'den sonra sektörde ciddi anlamda bir canlanma olurken, son bir yıl içinde fiyatlardaki aşırı artış nedeniyle talepte düşüş yaşanıyor.

Müteahhit Semih Yalçınkaya, inşaat sektöründe ciddi bir yığılmanın olduğunu, büyük inşaat firmalarının Afyonkarahisar'da yatırıma başlamaları halinde inşaat alanında ciddi bir daralma yaşanacağı uyarısında bulundu. Yalçınkaya, bu yüzden yurt dışına açılıp oralarda işleri geliştirmek gerektiğini kaydetti. Yalçınkaya, Afyonkarahisar'da yıllık konut ihtiyacının bin 500 civarında olması gerekirken bugün, yaklaşık 3 bin 500 civarında bitmiş satışa hazır konut bulunduğu anlattı. Yalçınkaya, "Afyonkarahisar'da konut ve gayrimenkul hala birinci sırada yatırım aracı olarak görülüyor. Ancak, maliyetler ve arsa payları yüksek olduğundan konut fiyatlarının düşmesini beklememek lazımdır. Zaten, makul ve mantıklı karlarla konut satılıyor. Vatandaş açısından baktığımızda hem konut hem de fiyat seçeneği fazlalığı bir avantaj." dedi.

Genelioğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Genelioğlu da kentte şu anda bin 500 arz fazlası daire bulunduğunu söyledi. Bu konutların ancak iki yıl içinde eriyebileceğini ifade eden Genelioğlu, "Kent merkezindeki müteahhit sayısı 600'ü geçti. Müteahhitlikle ilgili bir konut olmadığı için parası olan herkes bu işi yapabiliyor. Afyon'da vatandaşlarımız faiz ve borsaya yatırım yapılmadığı için dükkan ve konuta daha çok yatırım yapıyor. En azından emekli olduğunda 'kira gelirim olsun' diyenler fazla." diye konuştu. Genelioğlu, konut fiyatlarının yüksek olmasının arsa paylarının yüzde 40'lardan 70'lere çıkması ve yeni yerleşim birimlerinin olmamasından kaynaklandığını dile getirdi. Genelioğlu, sektörün en büyük problemlerinden birisinin kalifiye eleman sıkıntısı olduğunu anlattı.

Biçici İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Biçici de 2007'den sonra sektörde ciddi anlamda bir canlanma olduğunu ancak, son bir yılda fiyatlardaki aşırı artış nedeniyle talep azlığı yaşandığını söyledi. Biçici, "Afyon gibi yerde örneğin; İzmir yolunda 400- 450 bin liraya kadar konut satılmaktadır. Bu fiyatlar tabiî ki yüksek. Bunu satan kişilerin firmaları yıllardır öne çıkmış, bu işte markalaşmış firmalar olduğunda dolayı rakamlarına indirim yapmıyorlar." şeklinde konuştu.

Afyonkarahisar'da 4 yıl önce 300 civarındaki müteahhit sayısı 677'ye ulaştı.
CİHAN

Editör: Wan Haber