ATİNA - Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF), Yunanistan'ın borç sorununun sürdürülebilir seviyeye çekilmesi konusunda dün 13 saat süren toplantıda, 43,7 milyar euroluk kredi diliminin serbest bırakılmasına ve yeni bir borç kırpmaya yeşil ışık yaktı.

Yunanistan'ın yaz aylarından bu yana beklediği kredi taksitlerinin ne zaman verileceğine ilişkin belirsizlik, Euro bölgesi Maliye Bakanları'nın gece yarısı saat 02:30'da sonra eren uzun toplantısında netleşti. Yaz dönemindeki askıya alınan kredi dilimleriyle birlikte Atina'ya 3 taksit halinde 43,7 milyar euro verilecek. Ayrıca dış borcun 2020 yılında GSMH'sının yüzde 124'ü seviyesine çekilmesi hedefleniyor.

Atina'ya 31,5 milyarlık ilk taksit, Euro bölgesi ülkelerinin parlamentolarında onaylandıktan sonra 13 Aralık'a kadar aktarılacak. Bu miktarın 23,8 milyarı, Yunan bankalarının sermayelerinin güçlendirilmesinde kullanılacak. Geri kalan kısım ise merkezi bütçe için harcanacak. 9,3 milyar euroluk bölüm ise Yunanistan'ın yükümlülüklerini yerine getirmesi koşulu ile 2013'ün ilk çeyreğinde serbest bırakılacak.

ATİNA'NIN DIŞ BORCUNA İKİNCİ TIRAŞ

Öte yandan daha önce anlaşmaya varılan Atina'nın borcunun sürdürülebilir olması için 2020 yılında GSMH'nın yüzde 120'si seviyesine çekilmesi hedefi ise revize edildi. Yeni hedef, 2020 yılında sürdürülebilir borç yükünün GSMH'nın yüzde 124 seviyesine düşürülmesi. 2022 yılında ise yüzde 110'un altına inmesi öngörülüyor.

Maliye bakanları toplantısında katı tutumuyla dikkat çeken IMF Başkanı Christine Lagarde, Yunanistan'ın programa tam anlamıyla uyması gerektiğini vurguladı. Bu yeni hedefe ulaşılabilmesi için Atina, özel sektörün elinde bulundurduğu 30 milyar euroluk tahvili yüzde 35 fiyattan geri satın alacak. İkili kredilerin geri ödemesi 15 yıla kadar uzatılacak. Faizlerin ödemesi ise 10 yıl ertelenecek. Bu şekilde Yunanistan'ın bu yeni mutabakattan toplamda 40 milyar euroluk bir kazanç elde edilmesi planlanıyor.

BAŞBAKAN SAMARAS: YARIN HEPİMİZ İÇİN YENİ BİR GÜN

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, sabaha karşı yaptığı açıklamada, Eurogroup'un kararını "Her şey yolunda gitti. Bütün Yunanlılar birlikte mücadele ettik. Yarın bütün Yunanlılar için yeni bir gün başlıyor." şeklinde yorumladı.

MALİYE BAKANI STURNARAS: KARAR YUNANİSTAN'I EURO'DA TUTUYOR

Karara ilişkin bir açıklama da Maliye Bakanı Yannis Sturnaras'tan geldi: "Eurogroup ve IMF'nin kararı, önemli. Çünkü Yunanistan'ı Euro'da tutuyor. Kısır döngü durgunluğu, aşırı borç yükünden çıkılabilmesi ve borcunu azaltabilmesi için önemli bir fırsat sunuyor."

GAZETELER: KARAR NİHAYET VERİLDİ

Bu arada Yunanistan'a gecikmeli de olsa dün gece verilen sevindirici haberi manşetten veren gazeteler, "Krediye ve borca ilişkin karar nihayet alındı" başlıklarını kullandı. Gazeteler, "Euro bölgesi Maliye Bakanları ve IMF, bu sabah 43,7 milyar euroluk ikinci kredi diliminin serbest bırakılmasına karar verdi. Borcun 40 milyar euro oranında hafifletilmesi konusunda yeniden tahvil satın alınması, devletler arası faizlerin azaltılması ve Avrupa Merkez Bankası'nın kârlarının iade edilmesi kararlaştırılmıştır." değerlendirmesinde bulundu. CİHAN

Editör: Wan Haber